10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen

10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen

Hallo!

Leuk dat je er bent op de blog van Truecolors4u.

Knuffelen, een woord dat de laatste dagen meer dan gemiddeld door mijn hoofd spookt. Waarom? Omdat ik in de toppen van mijn tenen voel dat de komende maanden het gemis van knuffels en aanrakingen weer meer voelbaar zal zijn gezien de corona-toestanden. Social distancing, maskers, geen kussen of handjes geven, laat staan knuffels. En dat voelt voor mij heel erg onnatuurlijk en geeft me een onrustig gevoel. Daarom geef ik in de blog van vandaag graag 10 tips mee van hoe je nu kan omgaan met dit gemis van knuffels en aanrakingen.

Want knuffels en aanrakingen zijn een basisbehoefte van de mens. Het geeft je een goed gevoel! Het geeft je het gevoel dat je het verschil maakt voor iemand en omgekeerd! Het geeft je het gevoel dat je energie stroomt en dat je leeft! Het geeft je een geborgen, geliefd, veilig gevoel en zoveel meer…

10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen

Het is natuurlijk belangrijk dat beiden openstaan om geknuffeld te worden 😉.

De wetenschap over knuffels en aanrakingen

Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten wat knuffels of aanrakingen met me doen. Een knuffel geeft mij het gevoel gezien, gehoord, geaccepteerd, gewaardeerd, geliefd en begrepen te worden.

Om het dan toch even wetenschappelijk te benaderen: bij een aanraking of knuffel laten je hersenen een hormoon vrij dat oxytocine heet, waardoor de hechtingsreacties toenemen. Daarnaast komt serotonine vrij, waardoor stress afneemt. Dit geeft je een goed en ontspannen gevoel en het versterkt je emotionele en sociale banden terwijl je angst afneemt.

Het belang van knuffels en aanrakingen:

– bij baby’s/kinderen: als je hen vaak vasthoudt en troost, bevordert dit een gezonde ontwikkeling op alle vlakken en zorgt het vooral voor een emotionele band.

– bij adolescenten: ookal vinden ze het misschien niet stoer 😉, het helpt hen om minder agressief te reageren en beter om te gaan met de hormonen die door hun lichaam gieren.

– ze zijn een essentieel onderdeel is van de sociaal-emotionele, fysieke, cognitieve en neurologische ontwikkeling.

– ze zijn een belangrijke vorm van non-verbale communicatie. Aanraking is van fundamenteel belang om met anderen te communiceren…als we ons verdrietig voelen, kan een knuffel vaak meer zeggen dan duizend woorden. Aanrakingen zijn een gemeenschappelijke en wederzijdse manier om affectie, zorg en intimiteit uit te drukken.

– ze helpen bij het reguleren van slaap en spijsvertering, het opbouwen van je immuunsysteem en het bestrijden van infecties.

En wat als dit niet langer mag? Wat doe je in deze tijden waarin verwacht wordt dat je deze basisbehoefte, die knuffels en aanrakingen, niet mag of kan voeden/voelen? Het is in ieder geval een eigen keuze en iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen hoe hij/zij hiermee omgaat. Hoe dan ook, het gemis van knuffels en aanrakingen kan eenzaamheid, depressie, angst en slaapstoornissen veroorzaken.

10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen

Hoewel er geen vervanging is voor menselijke aanraking, hier volgen de 10 tips om dit gemis van knuffels en aanrakingen te compenseren:

  1. Zing en dans 💃🕺.

Dit verhoogt ongetwijfeld je oxytocineniveau, zelfs als je alleen danst in je keuken of waar dan ook. Zingen, en vooral als je echt de teksten meezingt of misschien is het gewoon de melodie, geeft je een bepaald gevoel in je lichaam omdat er bijvoorbeeld herinneringen naar boven komen met de daarbij horende gevoelens. Daarnaast geeft dansen, een andere goede manier om vanuit je hoofd in je lichaam te komen, je een vrij gevoel en helpt het om je bewust te worden van je lichaam en het ook aan te raken.

  1. Spelen en knuffelen met je hond, kat of andere huisdieren kan je helpen om te ontspannen.

Omdat het een vorm van interactie is, kan het sommige symptomen van het gemis van knuffels en aanrakingen verlichten. Studies tonen aan dat het oxytocineniveau piekt wanneer mensen hun huisdieren strelen.

  1. Knuffel erop los met de kussens uit je zetel of een lichaamskussen.

Er bestaan ook elektrische knuffeldekens waar de warmte, naast het contact met het deken, zorgt voor een geborgen gevoel door de fijne aanraking met je huid. Sounds weard? Misschien wel….en toch zorgt de aanraking van het kussen met je huid voor een warm, geborgen en veilig gevoel. Bij het slapen gaan is het ook fijn om dan rondom jou veel kussens heel dicht tegen je aan te leggen.

  1. Neem een grote, warme plaid of deken en draai jezelf er stevig in.

Door de druk dat het uitoefent op je lichaam, krijg je het gevoel omhuld te zijn door een knuffel. Belangrijk hierbij is dat je de plaid echt heel stevig rondom je lichaam aantrekt en niet zomaar zachtjes om je heen slaat😉.

  1. Masseer de achterkant van je nek of het kleine knobbeltje net achter je oren om de zenuwen te stimuleren, meer te ontspannen en tot rust te komen.

  1. Doe aan lichaamsbeweging, ga de natuur in.

Ga bijvoorbeeld eens wandelen en gebruik tijdens het wandelen al je zintuigen. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat smaak je? Hoe voelt de omgeving? Voel bijvoorbeeld je voeten op te grond, ga er bewust met je aandacht naartoe en probeer het gevoel te benoemen dat het je geeft.

  1. In plaats van het gewone chatten, doe eens een videochat.

Ze kunnen menselijke aanraking niet volledig vervangen, maar videogesprekken stellen ons in staat visueel met anderen in contact te komen en het gemis van de knuffels of aanrakingen te verlichten.

  1. Probeer online “lichaamsbeweging” lessen te volgen.

Yoga- of workoutlessen, danslessen, bokslessen…online helpen je om je minder eenzaam te voelen omdat je samen met anderen beweegt en er een vriendelijke omgeving ontstaat en je bewust bezig met je lichaam.

  1. Raak jezelf aan.

Je hebt een heleboel sensoren in je handen en die zorgen ervoor dat de prikkels gaan naar het genotscentrum in je hersenen wat zorgt dat er hormonen worden aangemaakt die zorgen dat je lichaam ontspant. Je vingers hebben meer zenuwen dan menig ander lichaamsdeel. Zachtjes, trippende vingers op de rug van je hand kunnen je een heel goed gevoel geven, om dan uit te breiden naar andere delen van je lichaam. Probeer met je aandacht bij je vingers en dat gevoel te blijven en merk op wat het met je doet.

10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen letterlijk en figuurlijk 😉

  1. Doe eens een bodyscan (ademhalingsoefening)

Op YouTube vind je genoeg video’s die je hierbij kunnen begeleiden. Het zorgt ervoor dat je van je hoofd in je lichaam gaat en je je heel erg bewust wordt van elk lichaamsdeel wat zorgt voor rust en ontspanning in je lichaam.

Ga voor die knuffels en aanrakingen

In deze tijden is het toch wel belangrijk om nog eens te herhalen dat aanrakingen en knuffels helpen om je immuunsysteem op te bouwen en dat het ook infecties bestrijdt. Als dat geen goed nieuws is 😊. Dus ik zou zeggen, knuffel erop los, rekening houdend én met respect voor jezelf en de ander.

Zorg goed voor jezelf, heel goed! Knuffel de mensen bij wie je je veilig voelt net iets langer dan anders. Niet een vluchtige knuffel, maar echt een knuffel van enkele minuten waardoor de ademhaling op elkaar afgestemd wordt en je je echt verbonden voelt. Komen er emoties naar boven, laat die er dan gewoon zijn en blijf in de knuffel. Vreugde of verdriet, elke emotie mag er zijn. In de knuffel, in die verbinding vind je de troost of deel je samen het vreugdegevoel. And that is kind of magic 😊

 

10 tips bij gemis van knuffels en aanrakingen

 

Ik kan alleen de goeie dingen van knuffelen zien en ik hoop dat je vooral blijft kiezen voor die knuffels die jou het gevoel geven dat je gezien, gehoord, geaccepteerd, gewaardeerd, geliefd en begrepen wordt. Kan het even niet of is er niemand in de buurt, dan hoop ik dat de tips jou kunnen helpen om te gaan met het gemis van die knuffels en aanrakingen en jou even kunnen opladen.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf o
m van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat het Singles-traject inhoudt en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Reserveer hier je next steps call.

Ik kijk er alvast naar uit!

Volg je me al op Facebook en Instagram? Be my guest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0