Kun jij mij een lief bezorgen… het belang van grenzen!

Hallo!

Fijn dat je kijkt op de blog van Truecolors4u.

Toen ik laatst een single ontmoette en vertelde wat ik nu precies doe, kreeg ik de reactie “aha, dan kun jij mij een lief bezorgen.” Tja, een magische formule heb ik daar niet voor ook al zou ik niets liever doen dan op bestelling mensen een lief bezorgen. Zo werkt het spijtig genoeg niet. Mijn passie is vooral om mensen in eerste plaats verliefd te laten worden op zichzelf. Dat klinkt misschien een beetje raar en daar had ik het al over in één van mijn eerste blogs (ik hou van mij). Het liedje van Herrie Jekkers “ik hou van mij” heeft me in mijn zoektocht veel inzichten gegeven en zeker omdat hij eindigt met “ Want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander. Maar ik hou van mij al klinkt het bot en slecht. Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars als hij ik hou van jou tegen een ander zegt.”

Link Harrie Jekkers: https://www.youtube.com/watch?v=I-4bq4tuTfA

Een mooie samenvatting om te beseffen dat het bij jezelf begint. Bij de acceptatie van wie je bent en wat je kunt en het besef wat jij waard bent. Niet iets wat een ander kan bepalen. Jij bent de enige die kan bepalen wat jij waard bent. En neen, daarom geen gemakkelijke oefening, maar wel de moeite waard om gelukkig in het leven te staan en op die manier energetisch mensen aan te trekken die op jouw pad horen, of het nu romantisch of vriendschappelijk is. Dé manier om open te staan voor anderen omdat jij weet wie je bent, wat je grenzen zijn en die ook op een goede manier kan aangeven en zelf respecteren. Want pas als jij zelf je grenzen kent en respecteert, zal een ander jouw grenzen respecteren. Ik herinner me nog mijn eerste coaching sessie ooit waar ik in tranen zei dat iedereen over me heen liep en mijn grenzen niet respecteerde. Naast het feit dat “iedereen” natuurlijk schromelijk overdreven was, kreeg ik de vraag: en wat zijn jouw grenzen dan?

Ik moest haar het antwoord schuldig blijven…het inzicht kwam hard binnen en ik ben er dan ook mee aan de slag gegaan om te weten wat mijn grenzen zijn, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. En natuurlijk ga ik zelf soms nog over mijn grenzen, because i’m only human 😊, en toch heb ik stapje per stapje geleerd om toch die grenzen te stellen en ik slaag er meestal in 😉. Ik kan alleen maar zeggen dat dit me meer rust bracht en ook mooie mensen op mijn pad. 

Twee vragen om jezelf te stellen als je moeite hebt om je grenzen te bepalen zijn: 

  • Wat is mijn gevoel?
  • Wat heb ik nodig? 

Grenzen aangeven begint met bewustwording van je gevoel en van wat jij nodig hebt. 

Waarom is het stellen van grenzen nog belangrijk? Omdat jouw zelfbeeld anders bepaald wordt door de rest van de wereld die bepaalt wie jij bent en wat je zou moeten doen. 

Voorbeelden van grenzen zijn: 

  • neen durven zeggen als iets je niet dient of niet goed voelt, af en toe “neen” zeggen, laat zien wat jouw “ja” waard is.
  • als je grenzen stelt aan mensen die je energie weg zuigen.
  • als je stopt met te forceren om dingen te doen werken.
  • als je stopt met externe bevestiging te zoeken en deze kunt vinden in jezelf.
  • als jij je intuïtie durft volgen en je niet laat tegenhouden door je angsten.
  • ….

Je grenzen stellen is iets waar jij voor KIEST. En dan kies je ook voor jezelf en dien je te weten wat je waard bent. Als het niet lukt om nieuwe mensen te leren kennen of relaties aan te gaan, is het omdat jij je eigen waarde niet kent. Je verwacht van de ander dat hij jou accepteert en van je houdt, terwijl je niet eens jezelf accepteert of waardeert voor wie je bent en wat je kunt. 

Als jij je eigenwaarde kent, houd je genoeg van jezelf om grenzen te stellen. Als je voor jezelf weet en kiest wat je wel en niet accepteert, kun je door het stellen van jouw grenzen mensen leren hoe ze jou mogen behandelen. 

En neen, dat is niet egoïstisch ook al kan het in het begin zo nogal aanvoelen. Velen onder ons hebben de gewoonte om te “pleasen”. Anderen willen helpen maar zelf niet geholpen willen worden, je eigenwaarde verbinden aan het helpen van anderen, lof ontvangen voor die hulp, geen grenzen hebben. Respect is een belangrijke waarde en mensen met respect behandelen, is een mooie eigenschap, maar waar is het respect voor jezelf als je anderen dingen laat zeggen of doen die jou kwetsen en een slecht gevoel geven? Waar is het respect voor jezelf als je over je grenzen laat gaan? 

Je hebt op een moment geleerd dat andere pleasen jou ook geeft wat je nodig hebt: het gevoel gehoord, gezien, geaccepteerd, gewaardeerd en geliefd te worden. Is dat “echt” wel zo? Is het niet “echter” als je mensen echt laat zien wie je bent en ook je grenzen durft aan te geven? 

Wat “echt” is, is vooral zien wie je bent en jezelf de toestemming geven om te ZIJN. Het is vooral goed zorgen voor jezelf, grenzen durven stellen, neen durven zeggen en je niet schuldig voelen over wat je doet. En hier komt dan natuurlijk ook een goede communicatie om de hoek piepen. Jouw grenzen op een goede manier communiceren, zonder neerbuigend te spreken of te doen ten opzichte van anderen of weigeren om compromissen te sluiten of geen tact gebruiken.(zie blog 5 soorten en 6 tips van communicatie).

Hoe ben ik nu van de uitspraak: “jij kan mij een lief bezorgen” gekomen tot het belang van grenzen stellen? Omdat het respecteren van je grenzen je “echter” maakt en je helpt om jezelf te zijn, te tonen, te respecteren en zo ook het respect van de ander te krijgen. Je verstopt je niet langer achter het pleasen, maar je durft echt jezelf te zijn en je waardeert jezelf voor wie je bent, met alles wat er is en alles wat er niet is. Pas dan kun je “echt” openstaan voor anderen en krijg je het respect dat je verdient én trek je ook de juiste mensen aan. De voorwaarde natuurlijk is je grenzen kennen en ze ook op een goede manier communiceren. En jouw grenzen stellen, is een belangrijk onderdeel van het proces tot zelfvertrouwen dat nodig is om open te staan voor anderen of gelijkgestemden aan te trekken.

Dus ik bezorg geen “lieven” 😉, ik help jou om jezelf goed te leren kennen om vanuit dat zelfvertrouwen die energie uit te stralen en open te staan voor echte, betekenisvolle relaties. En het is net die energie, die uitstraling, jouw ZIJN  die ervoor zorgt dat er een “lief” op je pad komt die op dezelfde golflengte zit en ervoor zorgt dat jij je nog gelukkiger voelt dan het gelukkige gevoel dat jij jezelf al kunt geven. Daarnaast zorg ik er wel voor dat je gelijkgestemden kunt ontmoeten op de “Get Together” die ik elke maand organiseer, exclusief voor de singles die in het Singles-traject zitten. 

Dat was het voor vandaag. Ik hoop jou weer wat geïnspireerd te hebben en als er vragen zijn, aarzel niet om ze te stellen onder de blog of in een gratis kennismakingsgesprek

Op meer kleur in je leven,

Ilse Deklippel
Truecolors4u


Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf om van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat het Singles-traject inhoudt en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:

Reserveer hier je next steps call.

Ik kijk er alvast naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0