Hoe iets niet persoonlijk nemen?

BLOG 32 - hoe iets niet persoonlijk nemen?

Heb je wel al eens de uitspraak gehoord of zelf gedaan: “neem het niet persoonlijk op”, “het is niet persoonlijk bedoeld” of “niets is persoonlijk”?

Wat wil dat eigenlijk zeggen en hoe komt het dat we het toch wel aanvoelen als een persoonlijke aanval?

Als iemand iets zegt of doet dat ons kwetst, beledigd of waardoor we ons verraden voelen dan leggen we de fout bij hen! Zij zijn verantwoordelijk voor het gevoel dat ze ons geven, zij zijn de schuldige.

Maar is dat wel zo? Zou het kunnen dat ons ego vindt dat andere mensen rekening met ons moeten houden? Ons ego wil geen kritiek, ons ego wil alleen bevestiging. Ons ego wil gelijk hebben.

Wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn? Wat zijn de strategieën om het niet persoonlijk te nemen?

Het antwoord op deze vraag geeft Frederik Imbo (How not to take things personally? – TEDxMechelen) op een schitterende manier in deze korte video:

Dit is kort wat ik eruit geleerd heb, maar ik zou zeker aanraden om de video te bekijken. Een hele originele manier om op een eenvoudige manier uit te leggen hoe je dingen niet persoonlijk kan nemen.

2 STRATEGIEËN OM DINGEN NIET PERSOONLIJK TE NEMEN

Strategie 1: “HET GAAT NIET OVER JOU” – kijk naar de intentie van de ander

Als je dingen persoonlijk neemt, ben je ervan overtuigd dat het ook wel degelijk over jou gaat. Maar is dat wel zo? Heb je al eens geprobeerd het te bekijken vanuit het perspectief van de ander en je afgevraagd waarom iemand iets gezegd of gedaan heeft. Als je probeert de intentie van de ander te zien, dan maak je ruimte voor begrip in plaats van irritatie.

Het proberen te zien van de positieve intentie van de ander, vraagt veel oefening en zelfvertrouwen. We hebben over het algemeen genomen veel meer negatieve gedachten dan positieve gedachten. Jezelf trainen om positiever te denken en voelen, vraagt breintraining en discipline.

Als je je focust op de intentie van de ander, dan is er geen reden meer om het persoonlijk te nemen.

Strategie 2: “HET GAAT WEL OVER JOU” – geef jezelf empathie en laat jezelf horen

Als je beseft dat iets in jou geraakt wordt, iets dat je zelfvertrouwen of goed gevoel naar beneden haalt, wat houd je dan tegen om dit eerlijk te benoemen?

Door jezelf op te stellen, jezelf kwetsbaar op te stellen, door te zeggen wat je voelt zonder de ander te verwijten, vergroot je de kans dat de ander jou zal begrijpen en met jouw behoeften rekening houdt.

EIGENWAARDE/ZELFVERTROUWEN

Mensen kunnen je aanvallen, kritiek op je geven of je negeren. Ze kunnen je kwetsen met hun woorden of daden. Ze kunnen zelfs over je heen lopen. Remember: wat ze ook zeggen of doen, je blijft altijd even veel waard. En je eigenwaarde is iets wat alleen JIJ kan bepalen, niemand anders. Wat vind jij jezelf waard? (check ook blog – link: ik hou van mij)

Als je kritiek krijgt en het doet pijn, is de kans groot dat dit geworteld is in je kindertijd. Misschien was je als kind nooit goed of mooi genoeg. Je kan iets alleen persoonlijk nemen als er een gevoelige plek geraakt wordt. Iets wat jouw zelfvertrouwen nog doet wankelen. De hunker naar erkenning en het verdriet dat je voelt als je die niet krijgt.

Je gebrek aan zelfvertrouwen maakt dat je jezelf in twijfel trekt als je kritiek krijgt. Of een deel van jezelf waarmee je nog niet in het reine bent, neemt het over en haalt dat zelfvertrouwen naar beneden waardoor je dingen persoonlijk neemt. Een gezonde eigenwaarde en zelfvertrouwen helpt je om dingen minder persoonlijk te nemen.

Je bent SLIM genoeg, GOED genoeg en STERK genoeg. Je hebt het waardeoordeel van anderen niet nodig. Je bent al waardevol. Als je echt je zelfvertrouwen en zelfwaarde wil verbeteren, laat ze dan niet langer van andere mensen afhangen. Laat je emoties niet langer door anderen bepalen. (zie ook blog – link: Hoe belangrijk is de mening van anderen voor jou?)

COMMUNICATIE

Als je beseft dat iets in jou geraakt wordt, iets dat je zelfvertrouwen of goed gevoel naar beneden haalt, wat houd je dan tegen om dit eerlijk te benoemen?

Door jezelf op te stellen, jezelf kwetsbaar op te stellen, door te zeggen wat je voelt zonder de ander te verwijten, vergroot je de kans dat de ander jou zal begrijpen en met jouw behoeften rekening houdt.

Authentieke communicatie, op een rustige manier benoemen wat jou kwetst, helpt om dingen niet persoonlijk te nemen. (zie ook blog – link: 5 soorten en 6 tips van communicatie)

VERBINDING

Door de verbinding met jezelf en vanuit een bewust zelfvertrouwen kan je op een rustige manier die dingen benoemen die je kwetsen zonder angst om afgewezen te worden. Dit zorgt ervoor dat er meer begrip komt van de ander. Omgekeerd geldt dit ook. Als de ander ook naar jou benoemt wat hem/haar kwetst, kan jij ook meer begrip tonen. Op deze manier wordt er rekening gehouden met ieders behoeften.

Kan je zien hoe dingen niet persoonlijk nemen onze onderlinge relaties zouden kunnen verbeteren?

Als je dingen niet persoonlijk neemt dan heeft niemand macht over jou. Je bent vrij en ervaart meer harmonie en verbinding tussen jou en andere mensen. Dan pas kan je energie gaan naar leuke dingen in plaats van eindeloos te vechten tegen de dingen die je gek maken.

Dingen persoonlijk nemen is emotioneel slopend! En een onnodige, constante herevaluatie van je gevoel van eigenwaarde. Neem opbouwende kritiek serieus, maar niet persoonlijk. Luister ernaar, en ga vervolgens op je eigen gevoel af. Door dingen niet persoonlijk op te vatten heb je meer controle over hoe je reageert, je emoties en je energieniveau. Je zult veel vrijheid ervaren wanneer je loskomt van de overtuigingen en het gedrag van anderen. De manier waarop mensen je behandelen is hun probleem, hoe je reageert is van jou.

Ik hoop dat deze video en blog jou kan helpen om dingen wat minder persoonlijk te nemen of liefst helemaal niet 😉. Ik wens je in ieder geval het gevoel van vrijheid, de rust, de harmonie, de energie en de verbinding met jezelf en anderen dat het je brengt.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

Volg je me al op Instagram en Facebook? Be my guest!

Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf o
m van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat de trajecten inhouden of wil je weten wat het Singles-traject inhoudt? Wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Klik hier om je “next step” call te reserveren.

Ik kijk er alvast naar uit!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0