Ben ik “echt” grappig en hoe kan ik mijn humor omschrijven?

Hallo!

Fijn dat je kijkt op de blog van Truecolors4you.

Kijk je liever een video, klik dan hier onderstaand:

Deze week was het woord narcist weer enkele keren op mijn pad gekomen en ik besloot een blog te schrijven over narcisme. En toen ineens dacht ik: mag het effe wat luchtiger? Weet je wat….ik schrijf een blog over humor, das toch plezant? 

Maar toen kwam de gedachte: hoe kan ik nu een blog schrijven die wat content heeft en waarmee ik mensen aan het lachen breng? Ik ben toch geen komiek? Alhoewel, op een bepaald seminarie (coaching) werd mij gevraagd om mijn verhaal te brengen voor 70 mensen: mijn pad naar zelfvertrouwen. Helemaal voorbereid, uitgetypt en hopla “lets do this” op trillende benen. En wat gebeurde er toen? Ik was voorbeeldig mijn voorbereidend blaadje aan het volgen en verlies ineens waar ik gebleven was. En dat is wanneer ik onbewust humor inzette: ik gooide mijn blaadjes achter me met de bijhorende “foert” en iedereen begon te lachen. Was het mijn bedoeling om grappig te zijn? Neen, want het was toch wel een “serieus” onderwerp 😉. Blijkbaar was het toch genoeg om de “serieuze” sfeer te breken want iedereen begon te lachen. Dat zorgde ervoor dat mijn stress wegging en ik gewoon vanuit mijn gevoel begon te praten over dat pad met hoogtes en laagtes met de bijhorende intonatie, lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen. Achteraf kwam iemand naar me toe en zei: dat deed je schitterend, als de coaching niet lukt, kan je nog altijd komiek worden 😊. Doink…wist niet goed wat ik daar precies moest van denken, ik wist gewoon dat mijn boodschap overgekomen was en ik ook mensen aan het lachen bracht en dat gaf ook mij een heel fijn en bevrijdend gevoel.

Wat is humor voor mij? Dat is iets wat mij en anderen aan het lachen brengt. Iets wat het allemaal wat luchtiger maakt… Iets wat ik zie, hoor, ruik, voel of smaak. Nooit echt bij stilgestaan en toch zijn het meestal je zintuigen die ervoor zorgen dat dit lachen geactiveerd wordt. Ik zie een filmpje van een dame die aan het koken is en door teveel druk op de plank het deeg in haar gezicht krijgt 😊, ik hoor en zie een filmpje van een baby of oudere persoon met een zeer aanstekelijke lach of grappige reactie en begin gewoon mee te lachen (zie onderstaande video’s). Als ik kriebeltjes op mijn huid voel, schiet ik in de lach. Als ik van die dingen in mijn mond stop die beginnen te ploppen, geeft dit zo’n raar gevoel dat ik begin te lachen enz.

Humor is persoonlijk

Humor is wel heel persoonlijk en subjectief. De ene mens vind je grappig, de andere vindt het helemaal niets. Individuele verschillen spelen een belangrijke rol, zoals verschillen in cultuur, leeftijd en opleidingsniveau,… alhoewel er geen algemene lijn kan getrokken worden.

Moppen vertellen, nog zo iets. Zelfs al doe ik heel hard mijn best de mop te onthouden, als ik ze wil navertellen loopt het helemaal fout. Schoenmaker blijf bij je leest, denk ik dan. Laat de mensen die goed moppen kunnen vertellen zich maar volledig laten gaan zodat ik tranen met tuiten kan lachen. Ik doe het wel op mijn manier 😉.

Wat is het eerste dat vele singles zeggen als ze hun verlanglijstje opsommen? Bij de vrouwen is dat meestal: een man die me aan het lachen brengt. Bij de mannen hoor ik meestal: een vrolijk en opgewekt iemand die graag lacht. Hoe dan ook, in beide gevallen wordt er gevraagd naar humor en lachen. Twee woorden die voor mij onlosmakelijk verbonden zijn. Maar wat de een grappig vindt, is daarom niet wat de andere grappig vindt. Als ik denk aan datingsites is het misschien wel handig om te checken welke soort humor iemand heeft in plaats van de ellenlange lijsten over interesses en opleidingen enz. Ik kan me vaag een site herinneren waar de vraag wel gesteld werd en ik mezelf de vraag stelde: tja wat is mijn soort van humor nu eigenlijk?

Ik vind het ongelooflijk moeilijk je soort humor te benoemen dus natuurlijk ben ik wat op onderzoek uitgegaan. Had je dan iets anders verwacht? 😉

SOORTEN HUMOR

En hoeveel soorten humor bestaan er? Heeeeel veel. Hieronder een kleine opsomming:

Verbale humor, droge humor, sarcasme, ironie, grappige accenten, dialecten, versprekingen of spraakgebreken, non-verbale humor, overdreven en onverwachte bewegingen en gebaren, parodie of imitatie, karikatuur, typetjes, sketches, platte humor zoals poep- en pieshumor en sekshumor, spot, satire, practical jokes, zwarte humor, zelfspot, geveinsde domheid, absurdisme, antihumor, gezichtsexpressies (zeer expressief met de bedoeling grappige snuiten te trekken of door juist subtiel, door ernstig te blijven te midden van hilarische situaties), landsgebonden humor (Britse humor), enz.

Hier enkele video’s – voor ieder wat wils en ook in humor: les goûts et les couleurs ne se discutent pas 😉:

Beste grappen van Philippe Geubels aller tijden!!!!: https://youtu.be/8u64QzoqVsY

Jacques Vermeire – Zaalshow 1 – Mon Peeters: https://youtu.be/JKy1CT20omc

Gaston en Leo – Joske Vermeulen: https://youtu.be/mR6Uson36lE

Safety First: The Movie (Safety First): https://youtu.be/2U-NrpuoLzY

Urbanus in ‘t echt 1990: https://youtu.be/FNxkLtCjBpU

Peter Pannekoek – Vrouwen zijn slecht in bed: https://youtu.be/azIx_CJ6mWY

Funniest Bits of ‘Allo ‘Allo Series 1 | ‘Allo ‘Allo | BBC Comedy Greats: https://youtu.be/OtQxugFYQqs

Fawlty Towers: Top 10 moments: https://youtu.be/N1qAF8VAgVA

Monty Python Olympics: https://youtu.be/qgSzGIkFq2A

PROBEER NIET TE LACHEN #10 – Grappige Dieren – De Grappigste Dieren Filmpjes 2017: https://youtu.be/8owg0E8muyg

PROBEER NIET TE LACHEN #13 – Grappige Baby – De Grappigste Baby Filmpjes: https://youtu.be/CgK__oU2rkE

Het beste uit Chris en CO Blind Date: https://youtu.be/F_90AQ1ZktI

Foute Vrienden – Veldrijders,Wout Van Aert en nog veel meer: https://youtu.be/CbTWrRleqQA

Computer les in het west-vlaams: https://youtu.be/yjUiY0fGY1Y

Het Eiland – bloopers: https://youtu.be/9iV43mdpSWw

In de gloria – Hallo televisie: Burenruzie: https://youtu.be/M6Dhh66_eQw

In De Gloria – Hallo Televisie – Op zakenreis naar Hamburg: https://youtu.be/krf4u4Urqcw

Bush rice hu kofi: https://youtu.be/jU_aw3SCUV8

Ik hoop dat je alvast eens goed kon lachen 😉

De soorten humor benoemen en naar de video’s kijken, helpt me een stuk op weg om mijn soort humor te vinden, maar ik kan hem toch niet echt benoemen. Wat ik grappig vind en hoe ik anderen aan het lachen krijg, zijn toch ook verschillende dingen? Misschien is het gemakkelijker om te benoemen wat onze stijl van humor is?  

VIER HUMORSTIJLEN

In dit onderzoek* onderscheiden ze vier humorstijlen op basis van “humor om het zelf te verbeteren versus relaties met anderen” en “goedaardige versus potentieel schadelijke humor”. Om deze humorstijlen te definiëren, illustreren ze de humorstijlen met hun mogelijke uitkomsten in termen van welzijn en sociale interacties. 

Affiliatieve humor weerspiegelt een humorstijl die gebruikt wordt om je relaties met anderen op een relatief goedaardige manier te verbeteren. Het is de neiging om grappen en grappige verhalen te vertellen, om anderen te amuseren en de communicatie te vergemakkelijken. Dit is een positieve vorm van humor en versterkt de onderlinge band en aantrekkingskracht tussen mensen. Meer gericht op anderen dan op jezelf.

Zelfverrijkende of zelfversterkende humor verwijst naar het gebruik van humor om je eigen emoties te reguleren en om te kunnen gaan met stress door er een humoristische en nuchtere kijk op het leven op na te houden en om jezelf op te vrolijken. Ook absoluut een positieve vorm van humor, dan wel meer op jezelf gericht dan op anderen.

Agressieve humor is een vijandige vorm van humor om je zelfbeeld te verbeteren ten koste van anderen en omvat sarcastische of bekritiserende humor. Het heeft als doel anderen te vernederen of manipuleren. Een graag gebruikte humor van narcisten waar ik ongetwijfeld in een andere blog op terugkom. Een negatieve vorm van humor die vooral gericht is op jezelf maar dan wel ten koste van anderen. 

Zelfvernietigende humor is het gebruik waarbij je de draak steekt met jezelf voor het plezier van anderen, dat wil zeggen, jezelf naar beneden halen om anderen op die manier aan het lachen te brengen. Humor gebruiken op een zelf ondermijnende manier, of met anderen meelachen wanneer ze belachelijk gemaakt worden. Jezelf belachelijk maken om aansluiting te vinden bij anderen. Een negatieve vorm van humor die vooral gebruikt wordt om relaties met anderen te verbeteren ten koste van jezelf. Mensen die deze humor vaak gebruiken, hebben een zeer laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Om het simpel te zeggen: 

positieve humor:

  • anderen amuseren om de verbinding en onderlinge band te versterken
  • jezelf opmonteren om een positieve kijk op het leven te houden

negatieve humor:

  • anderen neerhalen, bekritiseren of belachelijk maken om jouw zelfbeeld op te krikken
  • jezelf belachelijk maken of meelachen als anderen belachelijk gemaakt worden om “erbij te horen”.

En dit wordt al wat minder vaag en geeft een duidelijk beeld van de verschillende stijlen waar je toch vooral wilt kiezen voor eerste twee stijlen namelijk de affiliatieve en zelfverrijkende humor toch? En wat me vol enthousiasme brengt op dat wat we nodig hebben om deze vormen van humor te kunnen en durven gebruiken… eigenwaarde/”echt” zelfvertrouwen.

HUMOR EN “ECHT” ZELFVERTROUWEN

Eigenwaarde wordt geassocieerd met bepaalde manieren om humor te gebruiken. Mensen met een stabiel hoog zelfbeeld gebruiken vooral affiliatieve en zelfversterkende humor. Mensen met een laag zelfbeeld gebruiken vooral agressieve humor en zelfvernietigende humor. Mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde zullen zich niet bezighouden met zelfvernietigende humor (zichzelf afschrijven of naar beneden halen) maar ook niet met agressieve humor (de ander afschrijven) wat erop wijst dat zij vooral een positieve stijl van humor gebruiken, de affiliatieve humor, die anderen amuseert. En dat is toch wat we allemaal graag willen? Kiezen voor die stijlen van humor die jezelf en de ander opkrikken, een goed gevoel geven en positieve vibes brengen? 

Hoe lager het gevoel van eigenwaarde is, hoe lager het gevoel voor humor. Dat komt omdat een persoon met een lager gevoel van eigenwaarde humor gemakkelijker zal interpreteren als een persoonlijke zaak, dat wil zeggen, hij/zij is meer geneigd zich gekwetst te voelen bij elke grap. Anders gezegd, hij/zij zal humor gemakkelijker opvatten als een aanval op zijn persoonlijkheid. En hierdoor is een persoon met een laag gevoel van eigenwaarde minder in staat om humor op een vrolijke manier te gebruiken zoals het bedoeld is. 

Hoe dan ook, de beide studies komen tot de conclusie dat: hoe hoger het gevoel van eigenwaarde, hoe positiever het gebruik van humor!!! En dat is goed nieuws, want je kunt er wel degelijk iets aan doen als je graag wat meer spontaan en grappig wilt zijn. Je hoeft alleen dat “echt” zelfvertrouwen meer te ontwikkelen en de rest volgt vanzelf. Omdat je vanuit dat zelfvertrouwen gelooft in jouw gevoel van humor en jouw vermogen om anderen te laten glimlachen of blij te maken. En omdat anderen dan op hun beurt jou waarderen als iemand die, onder andere, hen helpt op te vrolijken. “Piece of cake” toch? Je hoeft het alleen te willen, JIJ KIEST ervoor om in die kracht te gaan staan en je hoeft het niet alleen te doen 😉.  Of je nu je zelfvertrouwen in het algemeen wilt vergroten, of je plezier, op of buiten het werk, of allebei, een hoog niveau van zelfvertrouwen – en plezier – is iets waar je aan werkt, en het is de moeite waard. Hoe komt het toch dat welk onderwerp ik ook kies, ik terug beland bij dat “echt zelfvertrouwen”? Ik heb zo een vermoeden dat er toch iets in zit in die overtuiging van mij dat alles begint bij jezelf en vandaar “the sky the limit is” 😉. Check mijn eerste blog “ik hou van mij” als je nog wat meer inzichten wilt met betrekking tot eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

HUMOR, VERBINDING & RELATIES

Een ander onderzoek** suggereert dat mensen die samen lachen elkaar aardiger vinden en er is onderzocht wanneer lachen werkt om sociale contacten te verbeteren en wanneer niet. 

Terwijl elke “oprechte” lach ons kan helpen om ons goed te voelen, kan een gedeelde lach aan anderen communiceren dat we een gelijkaardige kijk op de wereld hebben, wat onze relaties versterkt, waardoor we samen dingen willen doen en wat het gevoel van verbondenheid tijdelijk versterkt. 

Sarah Algoe suggereert dat relatiepartners misschien de gelegenheid willen aangrijpen om samen te lachen om zo de hechtheid te versterken, vooral voordat ze moeilijke of conflictgevoelige gesprekken voeren. In relaties waarin mensen elkaar al langer kennen, spelen grapjes een belangrijke rol in het uitdrukken van waardering voor elkaar. Humor kan wederzijdse positieve gevoelens en de band versterken. Naast het verstevigen van de onderlinge band in gelukkiger tijden, kan humor de relatie tussen twee mensen stabiliseren in tijden van conflict of ruzie. Humor kan de onderliggende gevoelens voor de ander duidelijk maken. 

Samen lachen is één van de meest effectieve middelen om relaties fris en spannend te houden. Het delen van emoties bouwt sterke en duurzame relatie banden op, maar samen lachen voegt ook vreugde, vitaliteit en veerkracht toe. En humor is een krachtige en effectieve manier om wrok, onenigheid en pijn te helen. Lachen verenigt mensen in moeilijke tijden. Vaak voelen mensen zich gekend en gezien in de aandacht die humor hen geeft. Als we kiezen voor de positieve stijlen van humor wel te verstaan 😉 (affiliatieve en zelfversterkende humor).

Een teveel aan humor staat een echte ontmoeting in de weg of verbreekt iedere vorm van verbinding. De vraag blijft altijd weer of het inzetten van humor passend is in relatie tot jezelf en de ander. Stel je daarom steeds de vraag: doet de manier waarop ik mijn humor gebruik mezelf en de ander goed? Je kunt zelfs de vraag stellen aan de ander, maar meestal kun je het wel merken aan de reactie of de lichaamstaal. Be aware 😉. Binnen een relatie kun je wel bespreken welke humor en op welke momenten het jullie relatie versterkt of dat het de verbinding verbreekt. En 1 ding is zeker: “té” is nooit goed 😉 téveel humor of op de verkeerde manier of het verkeerde moment inzetten, zorgt ongetwijfeld voor het verbreken van de verbinding.

Ik vind het super leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Hun unieke verhalen en eigenheid leren kennen en op een bepaald niveau een band met hen te kunnen opbouwen, inspireert me en geeft me veel energie. Humor is ook vaak de snelste en makkelijkste manier om nieuwe vrienden te maken. Lachen, blijdschap en glimlachen zijn “gemene delers” onder alle mensen, ongeacht ras, nationaliteit of taal. We verbinden ons allemaal van nature door te glimlachen en te lachen. Als het gaat om het maken van nieuwe vrienden, is lachen en plezier maken een eenvoudige maar zeer effectieve manier om positieve, persoonlijke verbindingen met anderen te maken. 

Het maken van een connectie met mannen en vrouwen door middel van humor, plezier en lachen helpt je niet alleen om nieuwe vrienden te maken. Het is ook een manier om een echte, betekenisvolle relaties te creëren. Als je plezier maakt en anderen aan het lachen brengt, worden ze zelf ook gelukkiger en verlangen ze ernaar om in de toekomst meer van hetzelfde met jou te delen. Er is iets speciaals, magisch en “echt” onder mensen als het gaat om het delen van geluk en positiviteit. 

Vanuit de verbinding met jezelf, die mee zorgt voor dat “echt zelfvertrouwen” ga je veel gemakkelijk in verbinding met de ander en hierbij is humor, plezier en lachen een hele belangrijke tool en brengt het luchtigheid in de drukte van elke dag. In 1 van mijn gratis mini-video’s, vind je ook een video over “verbinding”! Voel je vrij een kijkje te gaan nemen. Je hoeft enkel op de homepage je e-mailadres in te vullen en dan krijg je hem samen met de andere video’s “echt zelfvertrouwen” en “echte communicatie” gratis in je mailbox 😉.

HUMOR & COMMUNICATIE

Humor is een taal die iedereen kan begrijpen en een krachtig middel om te communiceren. Het breekt barrières tussen mensen af. Als je samen kunt lachen, ontstaat er een positieve band, je voelt je op je gemak en je hebt zin om in die connectie te blijven. Dus we gaan nog lang niet naar huis op dat moment of we blijven net thuis 😉.

Daarnaast is lachen een bijzonder krachtig middel om conflicten te beheersen en spanning te verminderen wanneer de emoties hoog oplopen. Of het nu met romantische partners, vrienden en familie of collega’s is, je kunt leren om humor te gebruiken om meningsverschillen glad te strijken, ieders stressniveau te verlagen, en te communiceren op een manier die jouw relaties opbouwt in plaats van ze af te breken. Belangrijk hier is toch wel om te weten wanneer humor kan helpen en wanneer absoluut niet 😉. Erover praten, aangeven wat jij al dan niet leuk vindt met betrekking tot humor in je relatie is altijd handig. 

Humor stelt ons in staat om moeilijke onderwerpen op een niet-bedreigende manier te benaderen. Onderzoek toont aan dat de meeste mensen het moeilijk vinden om informatie te ontvangen van iemand die weinig of geen gevoel voor humor heeft. Bovendien blijkt dat wanneer mensen samen lachen, ze niet alleen plezier hebben, maar ook meer openstaan voor nieuwe ideeën.

   I don’t think so….

We weten allemaal dat humor een belangrijke rol speelt in ons leven. Niet alleen is het nuttig om te entertainen en te amuseren, maar het kan ook dienen om het ijs te breken en mensen op hun gemak te stellen. Het kan ongemakkelijke situaties verlichten en gespannen situaties verzachten. Het op een diplomatieke en tactvolle manier communiceren van jouw gedachten en gevoelens met een vleugje humor draagt bij aan het creëren van positieve gevoelens bij jezelf en anderen en dus ook het creëren van goede verbindingen. 

Opgepast: dit werkt alleen als het gebruik van humor op de juiste manier gebeurt en bedoeld is om een positief gevoel bij anderen teweeg te brengen. Spottende, agressieve of vijandige plagerijen, spot en sarcasme, bedoeld om anderen te kleineren of om hiërarchische verschillen te benadrukken, zijn natuurlijk uit den boze.

HUMOR OP DE WERKVLOER

Humor is op de werkplek in alle opzichten een goede zaak. Het geeft mensen een goed gevoel en creëert een positieve werkomgeving waar iedereen aan kan bijdragen en van kan profiteren. Als je diplomatiek en tactvol wilt communiceren, is het misschien verstandig om te denken aan het positieve effect dat humor creëert, en te bedenken dat het goed past bij het doel om goede relaties met anderen te onderhouden, geen aanstoot te geven en geen slechte gevoelens bij anderen te veroorzaken in jouw omgang met hen. Kortom, humor kan een krachtig instrument zijn om diplomatiek en tactvol te communiceren en is een belangrijke hulpbron die gebruikt kan worden om mensen meer op één lijn te krijgen, taakprestaties te verbeteren en daarmee het bereiken van de doelen van de organisatie.

HUMOR, LACHEN & GEZONDHEID

Dat het leuk is om samen te lachen, dat weten we ondertussen allemaal toch? Wist je dat het ook jouw gezondheid kan verbeteren? 

One laugh a day, keeps the doctor away! 😉

Het is waar: lachen is een sterk medicijn. Het brengt mensen samen op een manier die gezonde, fysieke en emotionele veranderingen in het lichaam teweegbrengt. Lachen versterkt je immuunsysteem, verbetert je stemming, vermindert pijn en beschermt je tegen de schadelijke effecten van stress. Niets brengt je lichaam en geest sneller weer in balans dan een goede lach. 

Nog even de lichamelijke, geestelijke en sociale voordelen van lachen en humor op een rij:

Lichamelijk: versterkt de immuniteit, verlaagt stresshormonen, vermindert pijn, ontspant de spieren & voorkomt hartaandoeningen

Geestelijk: voegt vreugde en plezier aan het leven toe, vermindert angst en spanning, verlicht stress, verbetert de stemming & versterkt de veerkracht

Sociaal: versterkt relaties, verhoogt de aantrekkingskracht, verbetert teamwerk, helpt conflicten te bezweren & bevordert het groepsgevoel

En lachen is echt besmettelijk – alleen al het horen van een lach maakt jouw hersenen klaar om te lachen en mee te doen met het plezier. Onderzoek naar de fysiologische effecten van humor op de hersenen wijst uit dat humor dezelfde centra stimuleert als beloningen (dopamine), en andere genoegens, waaronder glimlachen, lachen en positieve emotionele verwerking. Dit onderzoek suggereert een sterke relatie tussen de cognitieve verwerking van humor en positieve emoties. Bovendien activeert humor delen van de hersenen die geassocieerd worden met de productie van lachen, en het geluid van gelach triggert om mee te lachen. Humor zal je aan het lachen maken, en het geluid van je te horen lachen zal anderen fysiologisch aan het lachen brengen.

Wedden? (altijd handig om je geluid op te zetten 😉)

Op de trein: https://www.facebook.com/100001349767344/posts/1789468654441443/?d=n

Spaanse man lacht met Belgische coronamaatregelen: https://youtu.be/EHOjq9o25xo

Best Babies Laughing Video Compilation: https://youtu.be/L49VXZwfup8

Het delen van humor is de helft van het plezier – in feite komt het meeste lachen niet van het horen van mopjes, maar gewoon van tijd doorbrengen met vrienden en familie. En het is dit sociale aspect dat zo’n belangrijke rol speelt in de gezondheidsvoordelen van lachen. Je kunt niet met andere mensen lachen als je niet de tijd neemt om je echt met hen bezig te houden. En als je ook nog lacht, voelen jullie je allebei gelukkiger, positiever en meer ontspannen zelfs als je niet in staat bent om een stressvolle situatie te veranderen.

Ik nodig je uit om wat meer humor in je te brengen omdat het echt alles wat luchtiger maakt en je daardoor soms dingen in een ander perspectief kan zien. Daarnaast brengt humor, plezier en lachen meer verbinding met jezelf en ook met anderen. How cool is that? Het hoeft niet altijd té diepzinnig te zijn, zelfs in verwerkingsprocessen speelt humor een belangrijke rol om het allemaal vanuit een ander perspectief te kunnen zien en het allemaal wat luchtiger te maken. Humor verlicht je lasten, inspireert hoop, verbind je met anderen, en houd je geaard, gefocust en alert. Het helpt je ook woede los te laten en sneller te vergeven. 

Met zoveel kracht is vaak lachen een enorme hulpbron om anders om te gaan met problemen, je relaties te verbeteren en zowel je fysieke als emotionele gezondheid te ondersteunen. En het beste van alles: het is “gratis” 😉.

Als kind lachtte je wel honderden keren per dag, maar doe je dit ook nog als volwassene in het “serieuze” leven van alledag? Door meer mogelijkheden voor humor en lachen te zoeken, kun je jouw emotionele gezondheid verbeteren en de relatie met jezelf en anderen verbeteren en versterken. Het enige wat je echt nodig hebt is “echt zelfvertrouwen” om jezelf te durven zijn en jouw humor te gebruiken om te verbinden met anderen, op een leuke manier te communiceren en zo echte, betekenisvolle relaties te hebben. 

Tot zover voor vandaag. In de vervolg blog met betrekking tot humor geef ik wat tips om je gevoel van humor nog meer te ontwikkelen, te lachen en te verbinden met anderen. Want ”lachen kun je leren” 😊. Uiteindelijk zul je humor en lachen willen integreren in de rest van jouw leven en het overal op een natuurlijke manier in terugvinden.

Ik zou zo zeggen: breng door “humor en lachen” wat meer kleur en in je dag, in jouw leven en in dat van anderen. It makes the world a better place 😉.

Ik hoop je met deze blog aan het lachen te hebben gekregen en je weer inspiratie te hebben gegeven.

Op een leven met meer kleur,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

P.S.: Spreekt dit je aan en ben je op zoek naar één-op-één begeleiding of wens je meer info met betrekking tot de trajecten?
Plan hier je vrijblijvende gratis 30-minuten durend gesprek in.
Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

*Bron: Leist, A.K., Müller, D. Humor Types Show Different Patterns of Self-Regulation, Self-Esteem, and Well-Being. J Happiness Stud 14, 551–569 (2013). https://doi.org/10.1007/s10902-012-9342-6

**Bron: the University of North Carolina – social psychologist Sara Algoe, co-author of the study with Laura Kurtz. “Perceived similarity ends up being an important part of the story of relationships.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0