Hoe breng ik nu meer humor en lachen in mijn leven?

Hallo!

Wie schrijft nu een blog over humor? IK 😊. Omdat “humor” één van mijn belangrijkste waarden is. Het gaat samen met plezier hebben en lachen en het maakt het leven een stuk aangenamer. Natuurlijk hebben jullie al door dat diepgang ook belangrijk is voor mij en toch is het de goede balans die zorgt dat ik me gelukkig voel. Met een lach en met een traan…. na regen komt zonneschijn, zoals bij mij na tranen meestal de lach weer tevoorschijn komt. Een positieve kijk op jezelf en het leven maakt het allemaal wat luchtiger en daar kan humor toch echt een handje bij helpen. 

Kijk je liever een video hierover, klik dan hieronder

In het eerste deel van mijn blog over humor “Ben ik “echt” grappig en hoe kan ik mijn humor omschrijven?” heb ik het vooral gehad over de stijlen humor en wat het belang is van “echt” zelfvertrouwen bij het gebruik en omgaan met humor, hoe het de verbinding en communicatie met anderen kan verbeteren en welke invloed het heeft op stress en je algemene gezondheid. Ik hoop dat de video’s en links jou alvast eens goed hebben laten lachen en dat ze wat luchtigheid brachten in je dag….

Vandaag geef ik graag wat tips van hoe je nu meer humor of lachen in je leven kunt brengen.

Lachen is je geboorterecht! Echt! 😉 Wat is het eerste waar we allemaal naar uitkijken in de eerste weken van het leven van een baby? Juist: die glimlach 😊 en daarna de geluidjes die erbij komen en die allemaal een lach op ons gezicht toveren. En zelfs als je opgegroeid bent in een gezin waar lachen of humor niet echt leefde, kun je het op elk moment nog leren. 

Yes… “lachen kan je leren” door het reserveren van speciale tijdstippen om humor en lachen op te zoeken, zoals je dat zou doen met lichaamsbeweging. Eens je voelt wat lachen en humor met je doet en welk gevoel het je geeft, zul je het integreren in elke dag en zul je het overal op een natuurlijke manier in terugvinden.

Wat niet werkt…

Maak geen grappen ten koste van anderen!!!! 

Wat ik absoluut niet OK vind, zijn de grappen waarbij andere mensen echt belachelijk gemaakt worden en je mensen uitlacht omwille van een bepaald uiterlijk of innerlijk kenmerk. Mensen bewust kwetsen met humor vind ik laag bij de grond en zegt vooral veel over de persoon zelf. Dit zijn mensen waar ik me met veel plezier heel ver van uit de buurt houd en als het gebeurt, zal ik het opnemen voor de ander of hen even wijzen op hun lomp gedrag. Sorry …. sterker dan mezelf en ik vind het gewoon “not done”.

Grappen en humor zijn geweldige manieren om anderen aan het lachen te maken en in verbinding te gaan met anderen, maar je moet niet afhankelijk zijn van het maken van grappen ten koste van anderen. Trap niet in de val van het belachelijk maken van anderen om je heen of meedoen met anderen die iemand belachelijk maken… enkel om “erbij te horen”! Het kan grappig zijn, maar uiteindelijk is het niet aantrekkelijk en je weet niet hoe erg het de ander kan kwetsen. Want dat kan toch echt de bedoeling van lachen niet zijn? 

Herken wanneer je geen humor kunt gebruiken: wees je er bewust wanneer humor een situatie erger maakt! Als je op een begrafenis bent of als iemand je echt slecht nieuws vertelt, laat dan de humor achterwege en kies in plaats daarvan voor medeleven. Empathie is een goede hulpbron om aan te voelen waar de ander voor open staat en op welk moment humor de situatie luchtiger kan maken. Tijdens een ruzie kan een luchtige opmerking de spanning er misschien wat afnemen, op voorwaarde dat je elkaar heel goed kent en weet wat werkt en niet werkt op zulke momenten. Weet je dat niet, dan riskeer je een explosie van jewelste die nog erger kan zijn dan de ruzie….

Ik heb mijn kinderen toestemming gegeven om op bepaalde momenten dat ik in stress ga, het liedje van Brigitte Kaandorp “Ik heb een heel zwaar leven” te neuriën of te zingen. Op dat moment besef ik inderdaad dat ik in overdrive ga en maakt het me aan het lachen en gaat het weer beter. En zelfs, op bepaalde momenten zou dit wel nog altijd een omgekeerd effect kunnen hebben 😊 dus aanvoelen wanneer wel en niet, is toch wel een hele belangrijke.

Wat wel werkt….

Wat jou kan helpen een gevoel van humor te ontwikkelen, te lachen en te verbinden met anderen:

Glimlach en maak oogcontact. Een glimlach en oogcontact zijn het eerste contact tussen mensen. Als je naar iets of iemand kijkt dat je zelfs maar een beetje bevalt, oefen dan die glimlach. In plaats van naar je telefoon te kijken, glimlach naar de mensen die je op straat of in de winkel passeert, de collega met wie je in de lift staat, de dame of heer aan de kassa, de man of vrouw die naast je staat aan de bar…. En merk op welk effect het heeft op anderen en op jezelf als je een glimlach terugkrijgt. En tja, als de glimlach niet beantwoord wordt, dan zegt dit meer over de andere persoon dan over jou, dus laat je niet ontmoedigen. Neem het niet persoonlijk, het kan ook zijn dat die andere persoon een slechte dag heeft… Dit geldt ook voor flirten, als een glimlach de eerste keer niet beantwoord wordt, kan dit zijn omdat de andere persoon je echt niet opmerkte. Na de tweede of derde poging is het misschien wel duidelijk dat de ander geen verder contact wil 😉. En met een eerste oogcontact bedoel ik een vriendelijke blik van enkele seconden en niet staren. Van staren worden mensen heel erg ongemakkelijk en dat is niet de bedoeling. 

Wees wat luchtiger: jezelf goed voelen en anderen een goed gevoel, gaat meer over luchthartig zijn dan over “grappig zijn”. Je hoeft geen komiek te zijn…. speels, positief en luchthartig zijn, is al meer dan genoeg. Zo’n instelling is van nature aantrekkelijk voor anderen. Door zoveel positieve vibes uit te stralen, nodig je anderen uit om je beter te leren kennen of contact te leggen en zich zelfs meer open te stellen.

Wees dankbaar voor wat er wel is. Schrijf letterlijk alles eens op wat positief is in je leven en wat jou een goed gevoel geeft. Door te focussen op die positieve “little things in life” én de grootse dingen, neem je afstand van negatieve gedachten die humor en lachen in de weg staan. Neem bijvoorbeeld elke ochtend of avond 5 minuutjes tijd om stil te staan bij de dingen die goed en leuk waren aan je dag en waarvoor je dankbaar bent. En trust me, zelfs op de slechtste dagen vind je nog dingen om dankbaar voor te zijn ook al is het dan misschien alleen het bed waarin je ligt, het dak boven je hoofd, de bomen in je tuin, de knuffel met de hond of kat, een goed TV-programma,….

–  Neem jezelf niet té serieus. Dit vind ik waarschijnlijk één van de belangrijkste tips om je gevoel voor humor te ontwikkelen: te leren jezelf niet te serieus te nemen en te lachen om je eigen fouten en zwakheden. Iedereen doet toch wel eens domme dingen of over-reageert soms 😉. In plaats van je te schamen of in de verdediging te gaan, omarm jij je onvolkomenheden. Lach om jezelf. Deel je gênante momenten. De beste manier om jezelf minder serieus te nemen, is net praten over die momenten waarop jij jezelf te serieus nam. Als je humor gaat gebruiken om anderen aan het lachen te maken, kun je verwachten dat er een grap ten koste van jou wordt gemaakt. Als je in staat bent er om te lachen, zie het dan als “echt zelfvertrouwen” en een manier om samen te lachen. Zelfspot vind ik echt een belangrijke. Dat wil niet zeggen dat je jezelf naar beneden haalt en jezelf belachelijk maakt. Voor mij wil dit zeggen dat ik absoluut mezelf niet té “au sérieux” neem en absoluut kan lachen met domme dingen die ik gezegd of gedaan heb. Dat wil voor mij gewoon zeggen dat ik de dingen waar ik minder goed in ben of mijn kleine kantjes accepteer en er eens kan mee lachen. Ook niet teveel natuurlijk want alles waar “te” voor staat is nooit goed… hebben ze mij eens gezegd 😉

Neem een shame-buddy. Vraag aan een goede vriend/vriendin om je “shame buddy” te zijn. Wat wil dit zeggen? Wel, je geeft hen de toestemming om op die momenten dat het wat minder gaat en jij jezelf helemaal naar beneden haalt, om dit te bevestigen op een grappige manier met de juiste intonatie. Bijvoorbeeld: jij zegt “ik ben toch echt een dom konijn!” en je shame-buddy reageert “ja echt toch? Ik vind jou ook echt een dom konijn 😊” in plaats van het te ontkennen. Try it out en merk op wat er gebeurt. 

Kies ervoor om te lachen. Sommige gebeurtenissen in het leven zijn duidelijk triest en niet geschikt om te lachen, maar de meeste hebben geen overweldigend gevoel van triestheid of vreugde. Ze vallen in de grijze zone van het gewone leven en geven je de keuze om te lachen of niet. Dus, kies om te lachen wanneer je maar kunt. Ken je de uitspraak “lachen met je miserie”. Het gaat de dingen misschien niet oplossen, maar lachen kan wel even zorgen voor verlichting, net zoals tranen dat kunnen doen. In mijn geval is het toch wel heel erg duidelijk dat humor en lachen mij uit een donkere plaats kunnen halen in a split of a second. Wat een opluchting is het toch elke keer na de tranen de slappe lach te krijgen dankzij een duwtje of een grappige opmerking van iemand of het zien van iets grappigs. De laatste keer was tijdens een seminarie. Er kwam iets hard binnen en daar waren dan ook de tranen. Die mochten er even zijn en dan ineens zei de trainer: “and now the other side” en toen ben ik heel hard beginnen te lachen 😊

– Wees jezelf en forceer het niet. Probeer geen moppen te vertellen als dat je ding niet is. Contact maken met mensen door middel van humor en geluk werkt alleen als het authentiek is. Je kunt het niet forceren of met voorbedachte rade doen. Als het voelt alsof je te hard je best doet om grappig te zijn, krijgen vreemden en nieuwe kennissen het gevoel dat je pogingen doet om in de belangstelling te staan of om iets te overcompenseren. Persoonlijke verhalen zijn een goede manier om humor te gebruiken, dus wees gewoon jezelf. Gebruik verhalen uit het echte leven, het hoeven geen grappen te zijn. Het mooie van het gebruik van persoonlijke ervaringen als voer voor humor is dat je levenservaring uniek is, en daarom zijn verhalen die erop gebaseerd zijn gegarandeerd origineel. En moet je moppen te vertellen om grappig te zijn? Ik hoop van niet, anders heb ik een probleem 😉. Blijkbaar is het in mijn geval genoeg om gewoon over mijn leven of situaties te vertellen die ik meemaakte om mensen aan het lachen te brengen. Soms is het zelfs de bedoeling niet, maar altijd blij als ik mensen aan het lachen kan brengen met mijn verhalen. En ja, op mijn leeftijd en na een tijdje single te zijn, hoef ik niet zo ver te zoeken 😉.

Zoek dingen die jij grappig vindt of die jou een goed gevoel geven. Bekijk een grappige film, tv-programma of YouTube-video (ref eerste blog humor). Ga samen met vrienden naar een optreden van een komiek. Deel een goede mop of een grappig verhaal. Organiseer een spelletjesavond met vrienden. Speel met je hond/kat. Ga eens naar een les “lachyoga”. Doe eens zot met je kinderen of iets zot tout court…. ga voor de spiegel staan en begin de zotste, onnozelste gezichten te trekken en kijk naar je spiegelbeeld 😉. Waar ik ook zo ongelooflijk hard mee kan lachen en zelfs de slappe lach van krijg, zijn van die filmpjes waar je op het gelaat van de mensen die beet genomen worden, ongeloof, verwondering en verbijstering ziet. Mijn kinderen snappen er helemaal niets van waarom ik dit zo grappig vind. Ze vinden het wel leuk want lachen mee omdat ik de slappe lach heb en dat zijn hele mooie momenten. Check it out:

Best Jesus Pranks Compilation: https://youtu.be/KVugsBipaMA

Top 10 Pranks of 2020 | Best of Just For Laughs Gags: https://youtu.be/MHn8SnqLb68

Compilatie: Het beste van Philippe Geubels als kandidaat | De Slimste Mens ter Wereld: https://youtu.be/z29x-ZjtXfY

Omring jezelf met herinneringen om je op te vrolijken. Bewaar een stuk speelgoed op je bureau of in je auto. Genoeg voorwerpen met smiley’s of andere grappige gezichtjes te vinden. Hang een grappige foto op in je kantoor. Kies een screensaver voor je computer die je aan het lachen maakt. Zet foto’s in je omgeving van leuke momenten met vrienden en familie. 

Kies voor een grappig lied. Zet eens een liedje op dat je aan het lachen brengt? Toen ik het liedje van Brigitte Kaandorp (ik heb een heel zwaar leven) de eerste keer hoorde, dacht ik “what the f**k”? De tweede keer moest ik al lachen gewoon omdat de intonatie en de herkenbaarheid zo de max is. Nu heb ik mijn kinderen de toestemming gegeven om wanneer ik in mijn “pfffff tis mij allemaal teveel”-modus ga, dit lied beginnen te neuriën of te zingen of gewoon met dezelfde intonatie te zeggen “mama, jij hebt toch echt een heeel zwaaar leven hé?!…” en ja hoor…het werkt 😉. Muziek kan luchtigheid brengen en kan zorgen voor het wat minder au sérieux nemen van jezelf 😉.

Urbanus – Ge moogt naar huis gaan + lyrics: https://youtu.be/D9GQ0n14KLI

Peter Blanker – ‘t Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven • TopPop: https://youtu.be/6FfCClG6Tuc

Brigitte Kaandorp – Ik heb een heel zwaar leven (Zó – 2009): https://youtu.be/BFugEoNNUFc

Blijf niet stilstaan bij het negatieve. Probeer negatieve mensen te vermijden en blijf niet stilstaan bij nieuwsberichten of gesprekken die je verdrietig of ongelukkig maken. Of kijk gewoon niet naar het nieuwsbericht 😉. Veel dingen in het leven heb je niet in de hand, zoals het gedrag van andere mensen of dingen die zich voordoen. Hoewel je het misschien bewonderenswaardig vindt om het gewicht van de wereld op je schouders te dragen, is dat op de lange termijn onrealistisch en ongezond en het helpt niemand verder.

Ga op zoek naar je innerlijke kind of leer van kinderen. Probeer terug te halen wat je als kind leuk vond en wat je aan het lachen bracht. Of let op kinderen, probeer hen na te doen of speel gewoon mee. Naast het plezier dat het jou ongetwijfeld brengt, krijgt je kind ook de aandacht en warmte waardoor ze zich geliefd voelen. Zij zijn tenslotte de experts op het gebied van spelen: het leven licht opvatten, lachen om de gewoonste dingen en spelen. Meer over je innerlijke kind vind je ook terug in mijn blog “Later…als ik groot ben, zei het innerlijke kind”.

Ga om met je stress. Stress kan een groot obstakel zijn voor humor en lachen, dus het is belangrijk om jouw stressniveau onder controle te houden. Een goede techniek om stress op het moment zelf te verlichten, is het ophalen van een favoriete herinnering die je altijd doet glimlachen of die dingen te doen of te gebruiken waarvan je weet dat ze je aan het lachen brengen. Of zet het liedje van Brigitte Kaandorp – Ik heb een heel zwaar leven eens op en voel wat er gebeurt. 😉. Zelfs al heb je op dat moment helemaal geen tijd of zin om dit te doen en vind je het belachelijk, het kan een wereld van verschil maken en je hernieuwde energie geven om verder te gaan. 

Maak bewust tijd om te lachen. Zie het als sporten of eten en doe elke dag een bewuste poging om iets te vinden dat je aan het lachen maakt. Trek 10 tot 15 minuten uit en doe iets dat je een goed gevoel geeft en een glimlach op je gezicht tovert. Oefening baart kunst. 

Omring je met plezante, speelse mensen. Dit zijn mensen die gemakkelijk lachen, zowel om zichzelf als om de absurditeiten van het leven. Mensen die routinematig de humor vinden in alledaagse gebeurtenissen. Laat hun speelsheid en lach jou aansteken om mee te doen. Zelfs als je jezelf niet als een luchthartig, humoristisch persoon beschouwt, kun je toch op zoek gaan naar mensen die graag lachen en anderen aan het lachen maken. Elke komiek waardeert een publiek 😉.

Breng humor in gesprekken. Een goeie vraag in een gesprek is: “Wat is het grappigste dat je vandaag is overkomen? Deze week? In je leven?”

Forceer jezelf om te lachen. Ga eens naar een les lachyoga of ga op zoek naar lachtherapie groepen. Zowel jij als de ander zullen zich goed voelen, het zal je dichter bij elkaar brengen, en wie weet leidt het zelfs tot wat spontaan gelach. Ik heb het nog niet gedaan, maar staat wel op mijn bucket-list 😉 dus als er iemand adresjes weet, ik lees ze graag in de comment onder de blog.

Verras met je reactie op plagerijen. Wanneer mensen je plagen, je bespotten, je moeilijke vragen stellen, kunnen dat gouden momenten zijn. Als iedereen verwacht dat jij je kalmte verliest, draai dan de dingen gewoon om door er grappig over te doen. Lach het weg of reageer op een luchtige manier. Kies ervoor om bij jezelf te blijven, in je kracht te staan en straal vertrouwen, humor en charme uit. Zeg bijvoorbeeld “als jij het zegt, zal het wel zo zijn zeker?!” of “dat zal wel zeker” met de bijhorende gelaatsuitdrukking en intonatie.

–  Kies voor affiliatieve en zelfversterkende humor. Vertel grappen en grappige verhalen om anderen te amuseren en de communicatie te vergemakkelijken. En vrolijk jezelf op door humor te gebruiken om je zelfbeeld te verbeteren en een humoristische kijk op het leven te behouden. (meer info: Blog: Ben ik “echt” grappig en hoe kan ik mijn humor omschrijven?).

Ik hoop dat deze tips jou alvast helpen. Er zijn ongetwijfeld nog veel andere manieren… voel je vrij om onderaan de blog bij “leave a reply” andere ideetjes mee te geven, zodat je mij en anderen aan het lachen kan brengen en zo wat luchtigheid brengt 😉.

Humor, lachen, spelen en plezier hebben, maakt mijn leven niet alleen aangenamer, het helpt me ook anders te kijken en om te gaan met problemen, te verbinden met anderen en creativiteit naar boven te brengen. Het heeft alvast mijn creativiteit naar boven gehaald om deze blogs te schrijven. Lachen helpt me om me beter te voelen, lucht op en laat me alles veel positiever zien. Het schept ook een verbinding als ik samen kan lachen met mensen. Het geeft me een gelijkgestemd gevoel, een gevoel dat we elkaar begrijpen, ook in de humor.

Gaan anderen mijn humor wel grappig vinden? Niet iedereen hoeft dezelfde humor te hebben, toch? Niet iedereen hoeft moppen te kunnen vertellen? Niet iedereen hoeft de grappigste eerst te zijn…. Het is net zo mooi dat iedereen is wie hij/zij is en het is net door echte verhalen, echte emoties te durven tonen en erover te vertellen, jezelf niet te au sérieux te nemen, dat je gewoon grappig bent. Dus niks forceren…. een goed zelfbeeld en positieve vibes zorgen zo al voor een lach en goed gevoel. De manier waarop je iets vertelt, de intonatie die je gebruikt, de gezichten die je erbij trekt, de lichaamstaal die je erbij gebruikt, is meestal meer dan genoeg om mensen aan het lachen te brengen en zeggen soms meer dan 1000 woorden.

En als jij je goed voelt met wie je bent en gelooft in jezelf, ga jij je ook niet afvragen of anderen je humor wel leuk vinden! Je bent gewoon je grappige zelf op jouw manier. En ook al krijg je soms negatieve reacties, vanuit dat “echt” zelfvertrouwen neem je dit niet persoonlijk en zoek je gewoon die mensen op die jouw humor wel kunnen appreciëren. 

Wees gewoon “jezelf” en de juiste mensen zullen jou waarderen voor wie je bent en ook jouw humor. Voorbij de schaamte en zonder rekening te houden met wat anderen ervan kunnen vinden. Niet iedereen kan je grappig vinden, net zoals jij niet iedereen grappig vindt en dat is toch OK?! En stel je voor dat we allemaal moppentappers zouden zijn? Dat zou er ook over zijn, niet? Ieder zijn talent, ieder zijn manier van humor, ieder zijn unieke zelf…. daar kom je het verste mee. En toch ook wel heel belangrijk: neem jezelf niet té au sérieux, er zijn al genoeg serieuze mensen op de wereld. Ga uit dat hoofd en voel wat lachen en humor met je doet en hoe dit voelt in je lichaam….opgelucht? Ik denk dat de enige pijn die we verwelkomen en die zelfs deugd doet, de pijn is in je kaken of je buik na de slappe lach 😊 Euh… er zijn natuurlijk nog andere vormen van pijn die bepaalde mensen kunnen appreciëren maar daar ga ik nu niet verder op in 😉…. ieder zo zijn voorkeuren 😊…ik zeg maar: “50 shades of grey”….

Bottom line: ik nodig je uit om wat meer humor en lachen in je leven te brengen. Ga voor jouw hulpbronnen, die dingen of mensen die jou aan het lachen brengen. Jij kiest de humor die jij grappig vindt. Jij kiest de mensen waarmee jij je omringt die je aan het lachen brengen en jou een goed gevoel geven en omgekeerd… Meestal zijn de goede vrienden ook de mensen met dezelfde soort humor. Durf jezelf te zijn en trust me, iedereen heeft een grappig kantje, een grappige manier van vertellen, een grappige manier van bewegen, kijken, …. en neem jezelf niet te au sérieux 😉.

Ik hoop je met deze tweedelige blog weer inspiratie te hebben gegeven. En ik hoop van harte dat ik op deze manier wat meer kleur in je leven gebracht heb.

Ilse Deklippel
Truecolors4u

P.S.: Spreekt dit je aan en ben je op zoek naar één-op-één begeleiding of wens je meer info met betrekking tot de trajecten?
Plan hier je vrijblijvende gratis 30-minuten durend gesprek in.
Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0