Wat zijn jouw grenzen?

Energie beschermen

Ken je ook dat leeg gevoel en het gevoel dat alles teveel is en je niet weet waar eerst te beginnen? Geen energie en geen inspiratie? Alleen maar veel moeheid en moeite om jezelf door de dag heen te sleuren? Tijd te kort om goed voor jezelf te zorgen omdat je teveel bezig bent met anderen?

Er zijn voor anderen, anderen helpen is een hele mooie eigenschap…. je mag alleen jezelf niet verliezen. Want als al je energie naar anderen gaat en je beschermt jouw energie te weinig, dan zorgt dit voor een leeg gevoel, een verlies van connectie met jezelf en geen energie meer om de dingen te doen die jou energie geven. En hoe kan je jouw energie het beste beschermen? Door in de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen en de tijd en ruimte te nemen om jouw energiepeil hoog te houden? Egoïstisch? Neen, dat is het niet! Integendeel, als jouw energie goed zit, dan pas kun je er echt zijn voor anderen. Dan kunnen de anderen mee genieten van jouw positiviteit en positieve energie. Een WIN-WIN situatie. 

En hoe komt het dan toch, dat vanuit deze wetenschap, we toch onze energie verliezen en ons leeg voelen? Ik heb geleerd dat dit vooral gebeurt als je over je grenzen gaat. En wat zijn nu je grenzen?

Er zijn vier gebieden waar je persoonlijke grenzen nodig hebt

  1. Fysieke grenzen die betrekking hebben op je persoonlijke ruimte en je lichaam. Fysiek afstand nemen van iemand omdat je het gevoel hebt dat ze te dicht bij jou staan. Aangeven dat je niet wilt dat iemand persoonlijke berichten op je GSM leest zonder jouw toestemming, het “kloppen voor het betreden van…”-bordje dat aangeeft dat ze toestemming moeten vragen voor je ruimte te betreden….”.
  2. Emotionele grenzen verwijzen naar je gevoelens. Duidelijk maken als iemand je gevoelens niet respecteert, aangeven als je even tijd nodig hebt voor je kunt reageren op bepaalde situaties, duidelijk communiceren dat je geen deel wilt uitmaken van het emotionele drama van de ander.
  3. Mentale grenzen die je gedachten, waarden en ideeën beschermen. Aangeven dat jij, net als de ander, recht hebt op een eigen mening, anderen zeggen dat je liever hebt dat ze stoppen je te vertellen wat je moet doen, mensen aangeven dat je wel advies zal vragen als jij dat nodig hebt.
  4. Spirituele grenzen bepalen je geloofssysteem over spirituele zaken, je ziel en je levensdoel. Duidelijk maken dat jij het recht hebt om te geloven waarin jij gelooft, neen durven zeggen als anderen hun geloof aan jou willen opdringen, duidelijk maken dat jij en de ander het recht hebben om te geloven in waar jij of zij in geloven.

Het is dus heel belangrijk om vast te stellen wat jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele grenzen zijn, zodat je ze op een goede manier kunt communiceren naar de ander. In de eerste plaats is het kennen van je grenzen de eerste stap naar zelfzorg en behoud van je energie. De tweede stap is om de verantwoordelijkheid te nemen zelf je grenzen te respecteren en ze op een goede manier te communiceren. Je kunt moeilijk van anderen verwachten dat ze je grenzen respecteren als je ze zelf niet kent, respecteert of aangeeft. 

Het is de moeite waard om even stil te staan wat jouw grenzen nu precies zijn, ze te respecteren en te weten hoe je ze op een goede manier kunt communiceren naar de ander. Pas dan blijf je dicht bij jezelf, blijf je in verbinding met jezelf en verbetert dit de verbinding met de ander als hij/zij deze grenzen respecteert. Is dit niet het geval, dan is het misschien goed om er bij stil te staan of deze persoon in jouw omgeving hoort. Het respecteren van de grenzen van de ander, geeft aan dat je het respect hebt en de ander waardeert voor wie hij/zij is, en omgekeerd.

Dit zal in ieder geval helpen om je energie te behouden of terug te krijgen. En dan blijft het een uitdaging om te luisteren naar je lichaam. Je lichaam dat je aangeeft wanneer grenzen overschreden worden…en er dan naar LUISTEREN en niet blijven meegaan in het verhaal van de ander, maar luisteren naar jouw verhaal. Luisteren naar je lichaam, voelen wat je nodig hebt en dit dan ook aan jezelf geven en aan de ander duidelijk maken wat voor jou niet werkt. Dit alles natuurlijk op een rustige, attente, toch duidelijke manier 😉

Dit was het voor vandaag. Ik hoop je met deze blog weer inspiratie te hebben gegeven.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf o
m van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat het Singles-traject inhoudt en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Reserveer hier je next steps call.

Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ik kijk er alvast naar uit!

Je kan me ook volgen op  Facebook en Instagram 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0