Zie je angsten onder ogen en doe het toch – 7 levenslessen

BLOG 34 - Zie je angsten onder ogen en doe het toch - 7 levenswijsheden

FACE YOUR FEARS AND DO IT ANYWAY

“Zie je angsten onder ogen en doe het toch”, de letterlijke vertaling van “face your fears and do it anyway”. 💪 Een quote die al meer dan eens op mijn pad kwam en iets dat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. ​​Paragliding in Tenerife gaf me de kans om te voelen wat het met me doet als ik mijn angst onder ogen zie en toch doorzet om te doen wat ik zo graag wil doen.

Mensen die me persoonlijk kennen, weten dat ik een hekel heb aan het gevoel in mijn onderbuik als je een vrije val maakt zoals in de vele attracties die je vindt in pretparken. Not my place to be dus 😲. Ik deel graag met jullie mijn “zie-je-angsten-onder-ogen-en-doe-het-toch-ervaring” en de 7 levenslessen waarvan ik me al bewust was, maar die ik nu gevoeld heb.

LEVENSLES 1: PAS ALS JE DAADWERKELIJK ACTIE ONDERNEEMT, DAN BEGIN JE VAN ALLES IN BEWEGING TE ZETTEN.

Naast de angst had ik toch altijd het verlangen om het gevoel te hebben te vliegen als een vogel. Het was dan ook niet toevallig dat ik tijdens de vakantie ter sprake bracht dat je paragliding kon doen. Mijn kinderen waren meteen dol enthousiast en vooral mijn dochter was vastberaden om het te doen, ookal heeft ze hoogtevrees (wat ik eigenlijk niet heb). En toch hield haar angst haar niet tegen om meteen tot actie over te gaan en mij aan te moedigen dit ook te doen 💪. Het heeft me 3 dagen gekost om de afspraak voor de sprong vast te leggen. Ik kon telefonisch via de touroperator geen boeking gedaan krijgen en werd van de ene persoon naar de andere gestuurd. Totdat mijn dochter zei: “Mama, we gaan gewoon naar de kiosk in het hotel en boeken het daar.” And so be it.

De dagen ervoor spookte het regelmatig door mijn hoofd en wou ik terug krabbelen. Ik had helemaal geen angst voor koorden die zouden verstrikt raken of de angst niet veilig terug op de grond te geraken. Ik had alleen angst voor dat onderbuikgevoel dat me telkens de adem beneemt. Ga ik dit doen? Ga ik dit niet doen? Ik moet wel gek geworden zijn? Waarom wil ik dit nu doen? Ik durf niet eens in die attracties in pretparken? Etc.🙃

LEVENSLES 2: LACHEN IS GEZOND EN ZORGT VOOR MINDER STRESS

Tijdens het naar boven rijden op weg naar het vertrekpunt (op 800m hoogte), waar we steeds hoger en hoger reden op steeds smallere wegen, zorgden mijn schoonzus en dochter ervoor dat we allemaal de slappe lach kregen door hun lichte paniek ten gevolge van hun hoogtevrees. Die slappe lach, bij mij in combinatie met de tranen, zorgde er voor dat de spanning wat wegebde. Daar ben ik nu nog dankbaar voor en weeral het besef wat lachen voor je kan doen. Daarom ook de twee blogs die ik schreef om wat meer lachen in je leven te brengen. Je vindt ze door te klikken op de volgende links: https://truecolors4u.be/humor/, https://truecolors4u.be/humor2/

LEVENSLES 3: HET LOS LATEN OF UITSPREKEN VAN SCHAAMTE WERKT ENORM BEVRIJDEND

Kleine anekdote ertussen: als huwelijkscadeau kreeg ik van mijn beste vriendin een cadeaubon voor een ballonvlucht omdat ze wist hoe graag ik dit eens wou doen. Super blij met het cadeau ❤ … alleen, toen we daar aankwamen en stonden te wachten, merkte ik op dat ze naar je gewicht vroegen en gezien ik me toen schaamde voor mijn gewicht en voor mezelf, ben ik volledig geblokkeerd en wou ik de vlucht niet meer doen. Hoe spijtig toch dat angst of schaamte je weerhoudt om die dingen te doen die je zo graag wil doen. Toen had ik nog niet de kracht of het vertrouwen om de schaamte over mijn gewicht uit te spreken, laat staan het los te laten.

Bij deze, 18 jaar later, krijg ik dezelfde vraag. Gezien ik nu wat meer eigenwaarde en zelfvertrouwen heb, heb ik naar waarheid geantwoord dat ik het niet wist. En dat is ook zo, gezien ik jaren terug beslist heb die weegschaal op het containerpark te deponeren 👍. Het cijfer op de weegschaal zegt niets over wie ik ben en kan me in het beste geval een goed gevoel geven als er een kilo’tje minder op staat. Ik heb die weegschaal niet nodig om te weten wanneer het tijd is om de riem even aan te spannen en gezonder te leven om me goed te voelen en vooral energie te hebben om die dingen te doen die ik graag wil doen. En als ik andere redenen probeer te bedenken waarom mijn energie laag is of ik me niet goed voel, dan vertelt mijn kledij wel dat het tijd is om wat gezonder te leven en te bewegen 😂.

LEVENSLES 4: LEER OP JEZELF EN ANDEREN TE VERTROUWEN

Dit terzijde, hij stelde me meteen gerust en zei dat het wel OK was 😉. Toen ik mijn angst uitte, al bibberend op mijn benen, zei mijn begeleider het enige wat ik diende te horen: “iedereen denkt dat het een vrije val is, maar dat is het niet, het is zweven/vliegen in de lucht en ik ben daar bij jou”. De angst was nog niet weg, de bibberende benen ook niet en toch voelde ik ineens een rust komende van het vertrouwen dat ik voelde en de rustgevende energie die hij uitstraalde. Ik voelde me veilig!

LEVENSLES 5: VALLEN, OPSTAAN EN WEER DOORGAAN

Ik had vooraf tegen de kinderen gezegd: “je zal wel zien, ik zal als eerste vertrekken en ik ga een rood scherm hebben”. And so be it! Of toch niet? Wel, ik hoefde alleen te beginnen stappen en als hij me vroeg om te versnellen dit ook te doen. En dat deed ik ook. Euh…of niet 😊. Eerste take-off poging mislukt! Ojeeeeeee! Mijn broer riep me toe: “goed gedaan zusje, goed bezig” en tegelijk zie ik de uitdrukking op zijn gezicht die zegt: “nu gaat ze het niet meer doen.”

En ik heb zo’n vermoeden dat zijn woorden en zijn uitdrukking er mee voor zorgden dat ik toch een tweede poging waagde. Achteraf vertelde hij me dat zijn begeleider hem gevraagd had om mij aan te moedigen en te zeggen dat ik het goed deed, zijn uitdrukking vertelde me iets heel anders 😮. En toch hebben beiden ervoor gezorgd dat ik doorging, enerzijds de aanmoediging en anderzijds het verlangen hem te tonen dat de grote zus het wel aandurfde en dat eens ging tonen💪. Er was daarnaast ook het goede gevoel dat de begeleider me gaf, het niet geven van kritiek, het positief en rustig blijven dat mij de rust en het vertrouwen gaf om het een tweede keer te proberen. En niet te vergeten het verlangen mijn grenzen te verleggen en de angst onder ogen te zien.

LEVENSLES 6: ZELFKENNIS / ZELFACCEPTATIE / “ZIJN” IS VRIJHEID

En toen….de magie 😍, de verwondering, het goede gevoel, het gevoel van vrijheid, het volop genieten van wat het leven mij geeft als ik voorbij de schaamte en de angst durf te springen om te voelen wat er “echt” leeft. Vrij zijn en te genieten van alles wat er is. Los laten wat niet langer bij me hoort zoals de angst niet goed genoeg te zijn of niet mooi genoeg en me te laten beperken door de mening van anderen. Vrij van alle stemmetjes in mijn hoofd die door belemmerende overtuigingen, hechtingsstijl, vroegere ervaringen, trauma, angsten, schaamte, … proberen mij te weerhouden om uit te vliegen en “echt” mezelf te zijn. Vrij om te vertrouwen op mijn intuïtie, op mijn gevoel.

En daar ver boven in de lucht, heb ik dit gedaan en gevoeld wat een gevoel van vrijheid het mij geeft. Gewoon mezelf te zijn, met alles wat er is en alles wat er (nog) niet is of misschien nooit zal zijn. Elke dag een stapje dichter bij mezelf en mijn passies. En niet mijn hoofd laten hangen als dingen niet lopen zoals ik ze graag wil, wel blijven geloven in mezelf. Van mezelf houden, mezelf accepteren en waarderen en vanuit dit veilig gevoel uitdagingen durven aan te gaan, ook al komen de angstige stemmetjes me van alles influisteren. Die stemmetjes die vooral in mijn hoofd zitten, terwijl mijn gevoel me iets heel anders vertelt als ik goed luister. Als ik luister naar mijn lichaam, mijn grenzen aanvoel, respecteer en ze ook durf te verleggen, dan komt er iets moois in de plaats. Deze sprong heeft me geleerd dat als ik voorbij de schaamte en de angst, mezelf durf te tonen en te zijn, er alleen maar mooie dingen naar me toe komen.

LEVENSLES 7: GEVEN, LEREN ONTVANGEN & DANKBAAR ZIJN, ZORGT VOOR ECHTE VERBINDINGEN

En natuurlijk ben ik heel erg dankbaar voor mijn kinderen, familie, vrienden, mentors en elke mens die op mijn pad komt om mij soms dat extra duwtje in de rug te geven als ik weer even twijfel aan mezelf of niet durf te springen ❤.

It’s just life with its ups-and-downs. Niemand is perfect en natuurlijk zijn er moeilijke momenten waar de angsten het even overnemen. In die momenten is het gewoon belangrijk anderen toe te laten jou te ondersteunen of te helpen deze angsten onder ogen te zien.

Je hoeft het niet alleen te doen. Je bent niet alleen sterk als je hulp geeft, je bent OOK sterk als je hulp vraagt en ontvangt. Hulp ontvangen is niet iets om je over te schamen. Wees dankbaar en sta open voor die mensen die je willen opvangen als je valt en je weer rechtop helpen om volledig in je kracht, je zelfvertrouwen te gaan staan. Vertrouwen in jezelf en anderen, geven én ontvangen is waaruit echte verbinding en echte relaties ontstaan.

Hoe de kracht van dankbaarheid je leven positief kan beïnvloeden, lees je ook in de blog: https://truecolors4u.be/5-tips-om-je-leven-te-veranderen-door-de-kracht-van-dankbaarheid-2/

Ik hoop je met deze blog geïnspireerd te hebben om, ook al heb je de angst om dingen te doen of te voelen voor jezelf, toch te springen en te ontdekken welke mooie ervaringen en mensen het op je pad brengt. Om je vrij te voelen als een kind, vrij van alle baggage die je bewust of onbewust meegekregen hebt en zo open te staan om “echt” te verbinden met anderen. Om “echt” te voelen voor jezelf wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en zo ook “echte” gevoelens te kunnen delen met anderen.

En voelt het té beangstigend om te gaan voelen wat je echt nodig hebt om gelukkig te zijn, aarzel dan niet om een babbel met mij in te plannen en er samen achter te komen hoe ik je daarbij kan helpen. Dit kan door op deze link te klikken https://truecolors4u.be/maak-een-afspraak/ of mij telefonisch te contacteren op het nummer 0498/68.77.42.

Ik kijk er alvast naar uit!

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

Ben je klaar om te kiezen voor “jezelf” en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je ervoor om te voelen voor jezelf wat je nodig hebt om die rust te vinden en van daaruit
te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Reserveer hier je next steps call.

Volg je me al op Instagram en Facebook? Be my guest!

Één Reactie

  1. Kim Callewaert

    Zalige blog :)! Herkenbaar! De angsten namen het weer even over de afgelopen 2weken. Maar idd just do it! Je bent een topvrouw. Dikke knuffel Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0