10 tips om meer empathie in relaties te ontwikkelen en te tonen

Facebook
Twitter
LinkedIn

In mijn blog “Ik voel me niet begrepen-3 inzichten” had ik het over het belang van empathie in jouw relaties. Vandaag geef ik je graag 10 tips om deze te ontwikkelen en te tonen: 

  1. Luister. Luister aandachtig met je volle aandacht. Kijk in de ogen, onderbreek de ander niet, leg de GSM even weg, wees je bewust van de intonatie en de lichaamstaal, … Wees aanwezig, attent en geïnteresseerd. Dat kan alleen als je alert bent, en dus niet steeds afgeleid bent. Op deze manier geef je de ander je volle aandacht en erkenning aan de gevoelens die hij/zij heeft en dat is een vorm van liefde. Empathie is “echt” begrijpen wat iemand voelt, je proberen in te leven en niet zomaar zeggen “ik snap het” om er verder niet mee hoeven om te gaan. Het is ervoor kiezen om tijd te nemen om aandachtig te luisteren naar de ander. Hoe meer je oefent om je partner 100 procent van je aandacht te geven, hoe meer geliefd hij/zij zich zal voelen.
  2. Wees nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid is niet alleen een teken van intelligentie, het is ook een teken van liefde en respect. Wanneer je alleen over jezelf praat zonder de ander vragen te stellen, laat dat zien dat de ander enkel een bron is voor je eigen ego, het tegenovergestelde van liefde. Alles willen weten over de ander (gedachten & gevoelens), vooral over diegenen van wie je houdt, is een teken van oprechte interesse en liefde. Stel vragen: Hoe gaat het met je? Wat doe je zoal in je vrije tijd? Wat zijn je passies? Wat geeft je een verdrietig gevoel? Wat geeft je een gelukkig gevoel? Wat zijn je dromen? Wat heb je nu nodig? Hoe kan ik je helpen? Wat kan ik voor je doen? Enz.
  3. Voer respectvolle gesprekken en toon interesse. Durf moeilijke gesprekken aan te gaan vanuit respect en praat met mensen over de belangrijke dingen in hun leven. Sta open voor nieuwe en andere ideeën. Durf in de diepte te gaan en blijf niet aan de oppervlakte. De koetjes en de kalfjes in de wei krijgen al genoeg aandacht 😉.
  4. Geef feedback op een tactvolle manier. Oordelen en kritiek creëren afstand, het tegenovergestelde van verbinding. Alle mensen hebben hun manier van communiceren en meestal is het wel goed bedoeld, daarom komt het nog niet goed binnen bij de ander. Als je ideeën hebt waarvan je denkt dat ze nuttig zouden zijn, geef ze dan op een tactvolle, attente en koesterende manier. Als je merkt dat iemand gekwetst is door je opmerking, sta dan even stil, stel vragen en probeer erachter te komen van waar dit gekwetst gevoel komt. Bied dan spontaan je excuses aan omdat je het ook “echt” begrijpt en spijt hebt van je uitspraak. Dan pas voelt de ander zich begrepen en geliefd.
  5. Voel mét die persoon, voel niet voor die persoon. Je hoeft de emoties niet over te nemen, wel mee te voelen omdat je er graag wilt zijn voor de ander en “echt” wilt begrijpen wat er leeft.
  6. Durf om te gaan met pijnlijke emoties. En in de eerste plaats, durf om te gaan met jouw pijnlijke emoties, zodat ze zich begrepen voelen en jij er voor kunt zorgen dat je daarna vrij bent om in het NU te leven met het geloof in jezelf en de kracht om “echt” in het leven te staan, met positieve én negatieve emoties. Als iemand anders verdrietig is, dan hoef je deze persoon niet op te vrolijken. In de eerste plaats is het belangrijk om de tijd te nemen en te vragen waar de ander bedroefd over is. Na dit gesprek kan een knuffel en wat humor natuurlijk extra helpen om die persoon op te vrolijken.
  7. Wees als een spiegel voor de ander. Reflecteer terug naar je partner wat je hem of haar hebt horen zeggen. Wanneer je even samenvat wat je partner tegen je zegt, krijgt hij/zij het gevoel dat je hem/haar gehoord hebt en dat je om hem/haar geeft. Door te laten zien dat je de moeite neemt om hen te begrijpen, zullen ze zich gekoesterd voelen. Deze vaardigheid is moeilijker dan het lijkt. Het kan vernederend zijn om te ontdekken hoe weinig je eigenlijk van mensen begrijpt door deze accurate reflecties te geven. Maar zelfs als dat gebeurt, laat het nog steeds zien dat je de moeite doet om ze te begrijpen.
  8. Voel compassie: Bied een luisterend oor, erkenning en een omhelzing in plaats van goedbedoelde adviezen. Als iemand zich slecht voelt of problemen heeft, hebben ze in de eerste instantie nood aan een luisterend, compassievol oor. Als ze adviezen willen of oplossingen, dan zullen ze daar zeker om vragen. Neem daarom ook de stress bij jezelf weg dat je advies hoeft te geven en wees gewoon aanwezig en luister 😊.
  9. Vraag om hulp of steun. Accepteer hoe hulpeloos jij je soms voelt en durf dit ook te benoemen naar of tonen aan anderen. Anderen herkennen zich soms in dit gevoel en dat schept een band. Of de manier waarop ze er dan voor je zijn en empathie tonen, geeft je ongetwijfeld een goed gevoel en het gevoel “niet alleen te zijn”. Probeer dit gevoel dan ook aan anderen te geven door er op dezelfde manier voor hen te zijn als zij zich slecht voelen. Je kunt ook professionele hulp inschakelen om te leren “voelen” of empathie te ontwikkelen.
  10. Ontvang feedback en sta erbij stil. Vraag feedback van je partner, kinderen, vrienden, familie en collega’s over hoe je bent als mens. Vraag hen of er dingen zijn die je niet hebt opgepikt of aangevoeld? Vraag hen wat je beter zou kunnen doen? Aandachtiger luisteren? Meer vragen stellen? 

Elke mens is uniek en elke persoon heeft zijn eigen behoeften met betrekking tot veiligheid in relaties. Met bovenstaande tips kun je ontdekken wat je partner, kind, vriend(in), collega, …. nodig heeft om zich emotioneel veilig te voelen door meer je empathisch vermogen te ontwikkelen. Elke poging die je doet, is een teken van liefde en het verlangen de ander “echt” te zien, te horen, te accepteren, te waarderen en te begrijpen. En dit zal alleen maar mooie gevoelens en reacties geven en de verbinding die je zo graag wilt voelen met de ander. 

Inzichten en tips geven je inspiratie… en toch kun je pas VOELEN wat ze met je doen of welk effect ze hebben op anderen als je ze ook daadwerkelijk toepast en DOET.

DURF, naast deze tips, op ontdekking te gaan naar wie je “echt” bent en wat je “echte” gevoelens zijn. Pas dan creëer je een nieuwe wereld van verbinding met jezelf en de ander en sta je open voor echte, betekenisvolle relaties. 

 

Yes you can!

Succes!

 

 

Ik hoop je met deze blog weer inspiratie te hebben gegeven.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf o
m van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat het Singles-traject inhoudt en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Reserveer hier je next steps call.

Ik kijk er alvast naar uit!

Volg je me al op Facebook en Instagram?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0