Ik voel me slecht en heb geen energie – 4 tips om je weer beter te voelen

Hallo!

Leuk dat je er bent op de blog van Truecolors4u.

Ik voel me slecht en heb geen energie – 4 tips om je weer beter te voelen

Pas als je weet wie je bent, kun je erachter komen wat je wilt en wat je nodig hebt. Mensen weten meestal heel goed wat ze niet willen, net zoals ze heel gemakkelijk kunnen zeggen wat niet goed is of wat er verkeerd is. Ze willen zich bijvoorbeeld niet slecht voelen, maar weten eigenlijk niet wat het nu precies is dat hen een goed gevoel geeft. How so? Tja, omdat deze antwoorden enkel kunnen komen vanuit het hart en niet uit het hoofd. En dat is voor de meeste mensen de uitdaging, om te voelen. Te voelen wat ze nodig hebben, wat hen gelukkig maakt, wat hen aan het lachen maakt, wat hen kippenvel geeft, wat hen het gevoel geeft te “leven” en niet “geleefd te worden”. 

1. Voelen

En wat is voelen nu eigenlijk…. voelen doe je met je hart en waar zit je hart? Juist, in je lichaam. Je bewust zijn van je lichaam, even tot rust komen en in gedachten even stilstaan bij elk plekje in je lichaam én voelen hoe die plekjes aanvoelen… ontspannen, gespannen, pijnlijk, licht, afwezig, prikkelend,…. En alleen al door deze oefening even te doen, kom je dichter bij je gevoel en ga je even uit je hoofd. En that’s where the magic begins….. met kleine stapjes en elke dag dichter bij je gevoel en dichter bij het weten wat je “echt” wilt om gelukkig te zijn en jouw pad te volgen. Om dan de keuzes te kunnen maken die jou helpen op dat pad te blijven en je meer goed dan slecht te voelen in plaats van omgekeerd en in the end vooral goed te voelen. 

Verwacht geen wonderen, verwacht niet van de ander dat hij/zij jou gaat vertellen wat JIJ wilt of dat de ander je gelukkig zal maken. Je kunt je gelukkiger voelen als je samen kunt zijn met mensen waarbij jij jezelf mag en kan zijn. Je kunt niet verwachten van anderen dat zij weten wat jij wilt als je zelf niet weet wat je wilt. De meeste mensen zijn niet helderziend en hier komt goede communicatie om de hoek piepen. Deze goede communicatie is echter alleen mogelijk als jij jezelf kent, weet wie je bent en dit ook durft uit te spreken en te tonen wie je bent, naast het weten wat jouw grenzen zijn en ook die op een goede manier kunnen uiten. (lees mijn blog – 5 soorten en 6 tips van communicatie). 

De eerste stap is weliswaar zelfkennis, het grenzen stellen en van daaruit het zelfvertrouwen om jezelf te tonen. 

2. Niet weglopen van jezelf

Als je wegloopt van jezelf, kun je moeilijk verwachten dat anderen naar je toelopen. Weglopen van jezelf, wat wil dat zeggen? Dat wil zeggen dat je vooral vanuit je hoofd leeft, vanuit overtuigingen en verdedigingsmechanismen die je aanleerde om jezelf te beschermen. Te beschermen tegen wat? Als baby/kind voel je heel goed aan wat nodig is om je veilig te voelen en ga je bewust verdedigingsmechanismen inschakelen om die veiligheid te garanderen die uiteindelijk onbewust ingezet worden als jij “gevaar” aanvoelt. 

In relaties gaat het dan vooral over het gevaar gekwetst of afgewezen te worden en om die pijn niet te voelen, worden deze mechanismen ingezet. Klinkt ingewikkelder dan het is. Bottom line, het is goed je BEWUST te worden van deze verdedigingsmechanismen om dan vanuit je volwassen zijn te bekijken of deze verdediging nog nodig is of wat je nodig hebt om deze niet meer in te hoeven zetten. 

En dan komen we terug naar eigenliefde en zelfvertrouwen. Beseffen wie je NU bent, geloven in wie je NU bent, kracht halen uit de zelfkennis en het zelfvertrouwen, wat je mag loslaten en jou niet langer dient (overtuigingen), vertrouwen hebben in de lessen die je geleerd hebt en dat je mag zijn wie je bent, zonder meer, om dan vanaf nu anders te reageren op mensen en situaties omdat je weet dat je veilig bent en je niet hoeft te beschermen. 

Weglopen van jezelf, in je hoofd zitten en je eenzaam voelen. Alleen zijn en je eenzaam voelen, zijn twee heel verschillende dingen. Je kunt alleen zijn zonder je eenzaam te voelen, in gezelschap zijn en je eenzaam voelen. Waar gaat het dan eigenlijk over? Over verbinding/connectie! (zie ook blog wil je echt een lief of wil je een “echt” lief)

3. Verbinding met jezelf – luisteren naar je lichaam

Als je in verbinding bent met jezelf en je gevoel, dan kun je alleen zijn en voel jij je niet eenzaam. Als je in verbinding bent met anderen, je gezien, gehoord, begrepen en gewaardeerd voelt, dan voel jij je niet eenzaam in gezelschap. Dus verbinding is the key. Als je niet in verbinding bent met jezelf, ga jij jouw goede gevoel ook laten afhangen van mensen rondom jou, van anderen… Als jij in verbinding bent met jezelf, luistert naar je lichaam, met positieve ogen naar jezelf kijkt, uit je hoofd en in je hart gaat, …. creëert dit een positieve energie die jou beschermt tegen negatieve energieën van buitenaf en voel jij je licht, rustig en positief en trek je ook dezelfde energie of mensen aan. 

Dus weeral begint het bij jezelf. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor je geluk, je gedachten, je gevoelens …. Yes….laat het maar even binnen komen. Het is zo gemakkelijk om de schuld bij de ander te leggen als er iets verkeerd gaat. En dat is ook wat de meeste mensen doen, want dan hoeven ze niet stil te staan bij zichzelf. Jij maakt elke seconde zelf de keuzes. En natuurlijk is het allemaal heel gemakkelijk gezegd en minder gemakkelijk om te doen, maar moeilijk gaat ook en waar een wil is, is een weg! En niemand heeft gezegd dat je deze weg alleen hoeft af te leggen. Durf om hulp te vragen! (lees ook blog Later…als ik groot ben, zei het innerlijk kind)

4. Durf hulp te vragen

Voorbij de schaamte, in de kwetsbaarheid durven vragen om hulp en beseffen dat je de helpers ook een goed gevoel geeft over zichzelf. Als je altijd paraat bent om anderen te helpen, ken je het gevoel dat het je geeft om te kunnen helpen. Meestal is het voor deze gevers heel moeilijk om te kunnen ontvangen en dus hulp te vragen. Misschien helpt het besef dat de mensen die jij helpt ook wel eens blij zijn als zij voor jou hetzelfde kunnen doen? Doe de oefening en probeer het eens en zie wat er gebeurt en hoe de ander reageert. En ja natuurlijk, hier zijn ook dikwijls lessen te leren….. Wat als ik hulp vraag en het niet krijg? ….. Nu, als deze hulp bewust geweigerd wordt, dan dien je jezelf eens de vraag te stellen of deze mensen jouw tijd, energie en hulp waard zijn en zij niet enkel met jouw positieve energie gaan lopen en jou leeg achterlaten?? En daar dan bewuste keuzes maken. Anderzijds is het mogelijk dat de ander, met de beste wil, niet in staat is om je te helpen en dat is OK. Weet goed voor jezelf welke mensen in jouw omgeving jou kunnen helpen en op welke manier en wend je dan tot deze mensen. De parasieten mogen er zijn, maar dan liefst iets verder uit je buurt. 😊

 

Ik hoop je met deze blog weer inspiratie te hebben gegeven.

Op meer kleur in je leven,

Ilse Deklippel
Truecolors4u

Ben je klaar om te kiezen voor jezelf en “echte” relaties?

Wil je graag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je relaties met anderen?

Kies je voor de verbinding met jezelf o
m van daaruit te verbinden met de ander?

Kies je voor “echte” relaties met de daarbijhorende goede communicatie?

Wil je weten wat het Singles-traject inhoudt en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten?

Aarzel niet en plan een gratis telefoongesprek, video-call of face-to-face gesprek in via deze link:


Reserveer hier je next steps call.

Ik kijk er alvast naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0