Ik hou van mij

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leuk dat je kijkt op de blog van Truecolors4u. Mijn naam is Ilse Deklippel. Met mijn blog wil ik je inspiratie geven betreffende echte, betekenisvolle relaties. Deze week gaat het over Zelfliefde. Veel leesplezier.

Eigenwaarde

Wat vind jij jezelf waard? Het antwoord op deze vraag kan slechts 1 persoon beantwoorden en dat ben jijzelf. Veel mensen laten hun eigenwaarde bepalen door een ander omdat ze zelf niet goed weten wie ze zijn en wat ze kunnen en in eerste instantie zichzelf niet voldoende waarde geven.

Als je een gezonde eigenwaarde hebt, dan kunnen andere mensen je goed of slecht gevoel beïnvloeden maar je niet in die mate naar boven of naar beneden halen zodat je jezelf verliest. Niemand kan jou een blijvend goed of slecht gevoel geven als je zelf in je kracht staat. 

In je Kracht

En wat is nu in je kracht staan?

Het is accepteren wie je bent en wat je kunt en daar ook in geloven met elke vezel van je lichaam en ziel.

Natuurlijk is het leuk een complimentje te krijgen, we zouden gek moeten zijn om dit niet leuk te vinden. Feit is dat dit complimentje jou slechts voor een bepaalde tijd een goed gevoel geeft, maar als je het zelf niet gelooft, dat gevoel even snel weer verdwijnt als het gekomen is.

Het omgekeerde is nog erger, omdat het voor ons allemaal toch zoveel gemakkelijker is om die negatieve punten van onszelf te zien. Als je dan kritiek krijgt of minder positieve kritiek, dan voelen we ons slecht.

Als je het zo bekijkt, is jouw goed gevoel laten afhangen van een ander wel een heel slappe koord waarop we ons recht proberen te houden. 

Zelfliefde

Het fijne aan zelfliefde is dat je ook gelooft, wanneer er slechte kritiek komt, dat jij volledig vertrouwen hebt in jezelf om op een goede manier met deze kritiek om te gaan. Dit wil zeggen dat je even stilstaat en die kritiek van op afstand bekijkt en zelf bepaalt of het gegrond is of niet. Is het ongegrond, ja hallo, dan kiezen we er toch gewoon voor die naast ons neer te leggen en los te laten.

Als de kritiek misschien toch wel ergens een grond van waarheid heeft, dan is het aan jou om er iets mee te doen of het te willen veranderen. In beide gevallen ligt de keuze bij jou.

Yes, you can choose. Maar dan gaan we toch weer twijfelen welke keuze de beste is.

Nog een pluspunt van zelfliefde is dat jij op die momenten volledig op je intuïtie kunt vertrouwen dat de keuze die je maakt de beste keuze is voor jou op dat moment.

En, hoe kun je verwachten dat een ander van je houdt als je niet eens van jezelf houdt?

Cliché? Absoluut!

En toch…. durf er even bij stilstaan. Als je van jezelf houdt, dan houd je van je talenten, waarden, overtuigingen, drijfveren, uiterlijk,….. en in dat perspectief is het natuurlijk handig om te weten wat je talenten, waarden, overtuigingen, drijfveren uitstraling,…. zijn omdat deze zelfkennis jou helpt dat positief zelfbeeld aan jezelf te geven dat je nodig hebt om in je eigen kracht te staan, te geloven in wie je bent en wat je kunt.

Hoe kun je van een ander verwachten dat zij je geven wat jij nodig hebt als je zelf niet eens weet wat je nodig hebt?

Hoe kun je van anderen verwachten dat ze niet over je grenzen gaan als je zelf je grenzen niet kent of respecteert?

Het is maar zo gemakkelijk om de schuld bij de ander te leggen en niet onze verantwoordelijkheid op te nemen voor ons geluk.

Perfecte cocktail

Als je duidelijk weet wie je bent en wat je nodig hebt, dan kun je dit ook op een goede manier naar de ander communiceren en zijn er geen verwachtingen of discussies met betrekking tot die verwachtingen.

Vragen stellen om te weten wat bij de ander leeft, vanuit de ogen van een nieuwsgierig kind.

Luisteren zonder onmiddellijk advies te geven.

En duidelijk communiceren naar de ander zijn voor mij de perfecte cocktail van alle relaties, niet alleen romantisch.

En zelfliefde is de voorwaarde om in je kwetsbaarheid te gaan staan, die vragen te stellen, te luisteren en duidelijk te communiceren wat jij voelt of wat jouw gedachten zijn. De liefde om goed voor jezelf te zorgen en je energieniveau hoog te houden zodat er geen negatieve energie naar binnen kan.

Ruimte en tijd nemen voor jezelf om erachter te komen wie je bent en wat je kunt en die hulpbronnen te vinden die jou helpen om tot rust te komen en geluk te vinden binnen jezelf in plaats van dat geluk te gaan zoeken bij de ander. Niemand kan je geven wat jij jezelf niet kunt of wilt geven. 

Samengevat

Eigenliefde start voor mij bij de zoektocht naar je talenten, waarden, overtuigingen, drijfveren om van daaruit te gaan in acceptatie van jezelf en ook te voelen wat echt leeft van binnen en wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen.

Vanuit deze liefde voor jezelf wordt het gemakkelijker:

  • je grenzen te stellen en te respecteren
  • jezelf kwetsbaar op te stellen en nieuwsgierig te zijn naar de ander zonder oordeel
  • om op een authentieke manier te communiceren naar de ander
  • duidelijk te maken wat jij nodig hebt, wat je denkt en wat je voelt
  • om voorbij de angst voor afwijzing, je open te stellen voor de ander omdat het dan voor de ander veilig voelt om ook in haar/zijn kwetsbaarheid te gaan staan. Hier kom ik in een andere blog graag op terug als ik het heb over hechtingsstijlen en hoe deze bepalen hoe we ons gedragen in relaties.

Voor nu wens ik je een hele fijne, mooie dag.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

P.S.: Zoek je één-op-één begeleiding of wens je meer info met betrekking tot de trainingen? Plan dan een vrijblijvend gesprek in via deze link. Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0