Aantrekkingskracht en relaties – wat vinden mannen en vrouwen “echt” aantrekkelijk? 5 tips

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hallo!

Tof dat je er weer bent op de blog van Truecolors4u.

Wat is aantrekkingskracht voor mij? Ik maak graag onderscheid tussen fysieke aantrekkingskracht en emotionele aantrekkingskracht. 

Bekijk je dit liever als video? Klik dan hieronder.

 

Fysieke aantrekkingskracht

De fysieke aantrekkingskracht is iets wat we niet onder controle hebben. Een bepaalde energie, blonde haren, groene ogen, een bepaalde geur, kleine of grote gestalte… Je kunt toch soms helemaal niet verklaren waarom jij je tot een bepaalde persoon aangetrokken voelt? Soms is het gewoon een bepaalde energie die goed voelt… dus die fysieke aantrekkingskracht is voor mij een onverklaarbaar beestje en “les goûts et les couleurs ne se discutent pas”. Relaties die enkel gebaseerd zijn op fysieke aantrekkingskracht zijn meestal oppervlakkig, hebben weinig diepgang en zijn meestal geen lang leven beschoren.

Emotionele aantrekkingskracht

Naast die fysieke aantrekkingskracht, die voor mij niet te controleren valt of met een knop kan aan- of afgezet worden, is er de emotionele aantrekkingskracht. Dat is de aantrekkingskracht die kan groeien naarmate je de andere persoon beter leert kennen. Naast het “echt” durven tonen wie je bent, speelt ook de emotionele volwassenheid een grote rol: het bewust zijn van wie je bent en van daaruit bewust kiezen voor betekenisvolle relaties. Relaties die gebaseerd zijn op emotionele aantrekkingskracht zijn diepgaander en zijn stabieler of kunnen blijven groeien.

Bon, ik denk dat een combinatie van de twee dus dé oplossing is. Daarom geef ik jullie graag 5 tips die ervoor kunnen zorgen dat je fysiek en emotioneel “aantrekkelijker” wordt:

Wat vinden mannen én vrouwen “echt” aantrekkelijk?

  1. Zelfvertrouwen

Na alles wat ik al gelezen heb over aantrekkingskracht, na alle gesprekken, komt toch vooral naar boven dat wat beide geslachten het meeste aantrekkelijk vinden is: zelfvertrouwen uitstralen. Ja natuurlijk, denk je, daar is ze weer 😉. En toch … weten wie je bent, wat je wilt, wat je nodig hebt, hoe je communiceert, wat je waarden zijn, het blij zijn met je lichaam en het volgen van je passies is wat je aantrekkelijk maakt voor anderen. Jezelf “goed genoeg” voelen, attent zijn, weten wanneer humor te gebruiken, oogcontact durven maken en openstaan voor mensen vanuit de verbinding met jezelf, durven contact leggen vanuit je kracht en het weten dat jij anders mag zijn. (mini-video met tips en inzichten mbt zelfvertrouwen, verbinding en communicatie, meld je hier aan)

Het is vooral het “jezelf goed VOELEN”… voelen wat jij waard bent en dit ook uitstralen. Het is dus heel belangrijk dat vertrouwen in jezelf te hebben en het niet alleen uit te stralen. Want stel dat die persoon zich aangetrokken voelt omdat je zelfvertrouwen uitstraalt? Als hij/zij je leert kennen en dat zelfvertrouwen is er niet echt, dan valt er al een stukje aantrekkingskracht weg, heb ik zo een vermoeden. Daarnaast geef je mensen een heel ander beeld dan van wie je werkelijk bent. Het is net als maskers dragen. Jezelf verstoppen achter onbewuste verdedigingsmechanismen om toch maar niet teveel van jezelf te tonen en het risico om afgewezen te worden niet te nemen. Het is daarnaast ook heel erg vermoeiend om telkens een masker op te zetten, want de pijn die erachter zit, komt sowieso op één of ander moment naar boven. 

Daarom is het veel fijner gewoon jezelf te zijn, voorbij de schaamte. Schaamte die komt van het je niet bewust zijn van wie je echt bent en jezelf vergelijken met anderen. Schaamte die komt omdat je anders bent dan wat de regeltjes voorschrijven. You know what? Je mag anders zijn! Stel je voor dat iedereen hetzelfde zou zijn? Dat wordt een saaie bedoening of in mijn geval: een drukke bedoening 😊. En als iedereen er hetzelfde uitziet of hetzelfde is, dan zou de aantrekkingskracht toch wel helemaal wegvallen, toch? 

Is het je al opgevallen dat in de meeste romantische komedies de twee mensen pas samen komen nadat ze geconfronteerd werden met zichzelf, aan de slag gingen met hun angsten en overtuigingen, hun passies volgden, de connectie met zichzelf vonden? En dan pas, op het einde van de film, kan de echte connectie met de ander er zijn. Dus eigenlijk zijn deze films toch niet zo onnozel als hoe de meeste mensen (meestal mannen 😊) erover denken. Eerst stilstaan bij jezelf en die connectie met jezelf vinden voor je echt kunt connecteren met de ander.

Van binnenuit…

2. Uiterlijk & hygiëne

… naar buitenuit. Wat wil ik hiermee zeggen? Als jij je goed voelt met wie je bent, ga je dit onbewust uitstralen. Je kunt er natuurlijk ook nog voor zorgen dat dit nog benadrukt wordt door je uiterlijk. 

Hoe? Naast het weten welke kleuren en stijl jouw persoonlijkheid benadrukken, vooral goed voor jezelf zorgen. Een verzorgd uiterlijk en goede hygiëne is een goed begin. Daarnaast zorgt de juiste kleur aan je gelaat ervoor dat je natuurlijke uitstraling nog een boost krijgt. De juiste stijl kan ervoor zorgen dat je benadrukt wat je mooi vindt aan jezelf en geeft een beeld van hoe jij in het leven staat. Eerder nonchalant of graag wat vrolijk? Dit kan er mee voor zorgen dat “the first impression” ook de juiste is 😉

Met je kleding kun je jouw mannelijkheid/vrouwelijkheid benadrukken. Het is wetenschappelijk bewezen dat je vrouwelijk kleden ervoor zorgt dat je meer aandacht krijgt van de mannen en omgekeerd. Dare to “be a man” en “be a woman”, durf die mannelijkheid of vrouwelijkheid te benadrukken en durf de ander ook te laten merken dat je haar/hem leuk vindt. Vanuit dat “echt” zelfvertrouwen durf je te flirten, te spelen met die lichaamstaal en initiatief te nemen om op de ander af te stappen. Dit zelfvertrouwen, jouw lichaamstaal en de manier waarop je iemand aanraakt, beïnvloedt heel erg je aantrekkingskracht. 

Dus ja, uiterlijk speelt een rol in de aantrekking en ik denk eerlijk gezegd dat mensen die dit ontkennen vaak degenen zijn die zichzelf niet goed verzorgen. En natuurlijk lezen, horen en zeggen we dat het innerlijke veel belangrijker is dan het uiterlijke en toch kun je niet ontkennen dat er enige vorm van fysieke aantrekking nodig is om een relatie met iemand aan te gaan. De aantrekking kan weliswaar snel veranderen als het innerlijke plaatje niet klopt met het uiterlijke plaatje.

3. Een eigen leven

Gaan voor wat jij graag doet en een eigen leven hebben, is heel aantrekkelijk. Sterke, onafhankelijke, actieve mensen die wat van hun leven maken, worden meestal aantrekkelijker gevonden. Als je leuke dingen doet, plezier maakt met je vrienden, open staat voor nieuwe dingen, een job doet die je graag doet, je passies leeft, je uitleeft in je sporten, op reis gaat, etc…. dan ben je aantrekkelijk voor anderen omdat ze dit persoontje toch wel heel erg graag willen leren kennen en te weten willen komen wie jij bent. 

Door een “actief leven” worden mensen heel erg nieuwsgierig naar dit leven en alle verhalen die daarbij horen. En als extra, als hij of zij dan ook ziet dat je omgeving je aantrekkelijk vindt, dan word je in hun ogen nog aantrekkelijker. Als je een eigen leven hebt, heb je ook leuke verhalen om te vertellen en dat maakt het voor anderen leuk om in jouw buurt te zijn. 

4. Positieve vibes

Hoe belangrijk zijn deze? Super belangrijk! De positieve energie die je uitstraalt, trekt ongetwijfeld positieve energie aan. Zo werkt het nu eenmaal. En die positieve vibes zijn ongelooflijk aantrekkelijk. Wat trekt jou het meeste aan? Iemand die lacht, plezier maakt, positief in het leven staat, jou een oprecht complimentje geeft, een gezonde portie humor of zelfspot heeft (zie blog Ben ik “echt” grappig en hoe kan ik mijn humor omschrijven?) OF iemand die depri is, zichzelf naar beneden haalt, met moeite kan glimlachen, negatief spreekt over anderen of roddelt? 

Ik denk dat je nu al voelt wat jou het meeste aantrekt toch? Wel “you attract what you are, not what you want” 😉. Dus ga aan de slag met dat zelfbeeld, make it positive, show your true colors and attract others with those positive vibes.

5. Leef in het NU

Het verleden is voorbij en heeft je niets nieuws te vertellen, de toekomst kun je niet voorspellen. 

De voorwaarde om het verleden achter je te kunnen laten, is in de eerste plaats stilstaan bij jezelf. Weten hoe je in relaties stond, hoe de hechting meespeelde en hoe het NU anders kan. Aan de slag gaan met trauma’s en overtuigingen die jou nu niet langer helpen en weten hoe je er NU kunt mee omgaan als je getriggerd wordt. Als jij je hiervan bewust bent, kies je om te leven in het NU. Geen verhalen meer oprakelen uit het verleden, over ex-partners tenzij het leuke herinneringen zijn die je wilt delen met anderen. Natuurlijk is er altijd tijd en ruimte om over het verleden en de pijn te spreken, maar dan eerder vanuit de lessen die je eruit geleerd hebt en hoe ze je geholpen hebben om te groeien en te zijn wie je NU bent en niet vanuit frustraties. Helemaal goed gezind, blij met jezelf en vanuit de verbinding met jezelf openstaan om te verbinden met de ander.

En het is net dat open staan voor anderen die emotionele aantrekkingskracht kan creëren. Het is vooral de emotionele volwassenheid, vanuit de verbinding met jezelf verbinden met de ander. Het “echt” openstaan voor anderen, jezelf te durven tonen voor wie je bent, je bewust zijn van je hechtingsstijl, jezelf kwetsbaar durven opstellen vanuit “echt” zelfvertrouwen. Want je kwetsbaarheid tonen, nodigt de ander ook uit om in zijn/haar kwetsbaarheid te gaan staan. En het is pas hier dat je elkaar “echt” leert kennen, voorbij de fysieke aantrekkingskracht. De ontdekking van dingen die je gemeen hebt, het leren van elkaar, het alleen en samen groeien, het omarmen van verschillen,…

Deze 5 tips lichten al een tipje van de sluier van wat mannen en vrouwen aantrekkelijk vinden…

Echte, betekenisvolle relaties

Fysieke aantrekkingskracht speelt natuurlijk een rol en hoort bij een relatie. Wat echt een verschil maakt om echte, betekenisvolle relaties op te bouwen, is de emotionele aantrekkingskracht. De “echte” vriendschap (zoals ik beschreef ik mijn blog: vriendschap tussen mannen en vrouwen een utopie) waardoor je dichter naar elkaar toegroeit en op een dieper niveau met elkaar verbindt én de keuze om met één partner iets op te bouwen. 

Dus is die fysieke aantrekkingskracht alleen genoeg om echte, betekenisvolle relaties op te bouwen? I don’t think so en toch is het een heel hardnekkig beestje, zoals ik het zou benoemen. Ik denk dat het ook altijd in bepaalde mate aanwezig blijft en nooit echt weg gaat. Hoeveel mensen blijven niet terug gaan naar vorige partners omdat die fysieke aantrekkingskracht er nog altijd is, ook al weten ze dat een relatie niet lukt of er totaal geen emotionele verbinding is?  

De emotionele aantrekkingskracht of emotionele volwassenheid heeft veel te maken met je hechtingsstijl of nog onderliggende pijn die niet gezien of verwerkt werd. Als je vanuit je hechting de neiging hebt om mensen op een afstand te houden, dan ga je eerder aan de oppervlakte blijven en is de fysieke aantrekkingskracht misschien voldoende om de relatie te hebben. De vraag is of dit ook een lang leven beschoren is? 

Ik denk dat het vooral de vraag is of je nog wilt KIEZEN voor één partner om een stabiele relatie op te bouwen! Tegenwoordig mogelijkheden genoeg en mensen genoeg die open staan voor FWB (friends with benefits), open relaties, polygamie, etc…

En neen, het is geen zekerheid dat je samen blijft met iemand tot het einde van je dagen. Je kunt er wel voor kiezen en er voor openstaan….ven voor mij is het hier dat het begint: durven openstaan voor anderen. Jezelf kwetsbaar durven opstellen en jezelf tonen voor wie je bent, wat je kan en hoe je eruit ziet en op die manier die partners aantrekken die vanuit dezelfde openheid klaar zijn om jou te leren kennen en omgekeerd… elkaar ontdekken op een dieper niveau, niet alleen oppervlakkig of voor de seks. 

Geen oordeel naar deze nieuwe vormen van relaties, want iedereen is vrij om te doen waar hij zich goed bij voelt. De vraag is alleen: durf je wel eerlijk te zijn ten opzichte van jezelf? Als je eerlijk bent met jezelf, het verleden en vorige relaties een plaats gegeven hebt, aan de slag gaat met die hechtingsstijl, kies je dan nog altijd voor de oppervlakkige relaties die slechts één behoefte invullen? En ik moet je er toch geen tekening bij maken welke behoefte dit is? 😉

Bottom line: vanuit “echt” zelfvertrouwen KIES jij welke aantrekkingskracht voor jou belangrijk is en maak jij je eigen keuzes en kies jij voor het soort relatie waar jij je goed bij voelt. Je mag anders zijn, het is nogal een geluk dat iedereen anders is, anders wordt het een saaie bedoening. Als je echt wilt kiezen voor de echte, betekenisvolle relaties, dan is die emotionele aantrekkingskracht (lees ook: die “echte vriendschap”) voor mij toch de basis, graag met dat vleugje fysieke aantrekkingskracht. Meer moet dat niet zijn 😉

Beauty is the combination of emotional and physical attraction 😊

Ik hoop je met deze blog weer inspiratie te hebben gegeven.

Op meer kleur in je leven,
Ilse Deklippel
Truecolors4u

P.S.: Spreekt dit je aan, heb je vragen,  ben je op zoek naar één-op-één begeleiding of wens je meer info met betrekking tot het SINGLES-traject? Aarzel niet en plan een telefoongesprek, video-call in via deze link:
Plan hier je vrijblijvende gratis 30-minuten durend gesprek in.
Voelt het beter om face-to-face een vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben, kan dit natuurlijk ook. Gewoon via dezelfde weg een afspraak inplannen en aangeven in de comment. We plannen dan een afspraak in om “in t’ echt” te voelen hoe de verbinding is en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik kijk er alvast naar ut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0